Tradiční maďarská autobusová značka Ikarus s novým logem
Nové logo Ikarus. Foto Ikarus

Nová vizuální identita Ikarus vyjadřuje dynamiku a spolehlivost a podporuje intenzivní mezinárodní expanzi. Ikarus chce být opět významným hráčem ve světové výrobě autobusů.

Nová vizuální identita Ikarus vyjadřuje dynamiku a spolehlivost a podporuje intenzivní mezinárodní expanzi. Ikarus chce být opět významným hráčem ve světové výrobě autobusů.

Ikarus, jedna z nejznámějších maďarských značek, která má již 130letou historii, svým novým logem nejen vzdává hold dědictví minulosti, ale také reaguje na změny na trhu a vizuální trendy, uvádí v prohlášení Ikarus Bus & Coach. Aktualizace identity byla provedena především s cílem podpořit intenzivní mezinárodní expanzi Ikarusu od roku 2022.

Proč značka změnila své logo právě teď? Vysvětlení je to, že v březnu Ikarus vyhrál soudní spor proti Ikarus Egyedi Kft., který trvá od roku 2017. Od té doby bylo nutné v mnoha soudních sporech prokázat, že na výhradní užívání značky a loga má nárok pouze společnost vlastněná Gáborem Szélesem.

Jsme hrdí na tuto ikonickou ochrannou známku, a proto jsme se do aktualizace image pustili s velkou odpovědností. Přemýšleli jsme o značce Ikarus. Zformulovali jsme vizi, poslání, hodnoty a archetyp značky, prozkoumali jsme konkurenci a změny ve vizuálních trendech v oboru. Naším cílem je, aby se autobusy značky Ikarus znovu objevily na tradičních trzích Ikarus s výbavou a vizuálními prvky, které odpovídají dnešním potřebám,“ uvedl na tiskové konferenci ve středu 12. dubna Zoltán Tankó, generální ředitel Ikarus Global Zrt.

"Design nového loga je výsledkem designérské práce během níž se spojily tradice s inovativní vizí budoucnosti v souladu s mottem značky "Inovace je tradice". Sází na svého předchůdce a navazuje tak na tradice značky. Zachovává a modernizuje motiv křídla a zářez písmena „R“,  které je vidět u předchozích log. „Hlavní barvou značky je tradičně modrá, která spolu s rovnoběžnými a kolmými tvary a zvoleným písmem vytváří vážný, rozhodný a přesný pocit. Fialová a zelená přináší teplejší a přirozenější asociace,“ uvedli tvůrci loga z Everlek.

Vzhledem k tomu, že program na nákup autobusů Zöld Busz byl uzavřen v loňském roce, Ikarus počítá s tím, že letos nebude autobusy v zemi ve větší míře prodávat. I přesto firma dále vyvíjí model elektrického autobusu Ikarus 120e a na podzimním veletrhu Busworld bude prezentovat čtvrtou verzi V4.

Prototypy autobusů Ikarus v současnosti vozí cestující v Polsku, Rumunsku a Německu, kde firma čtyři vozy i prodala. V plánu jsou další trhy, např. Turecko. V Maďarsku vloni prodala 17 elektrických autobusů.

O prodej a poprodejní služby autobusů Ikarus se stará společnosti Electrobus Europe, člen skupiny IKARUS.

Ikarus, vezess.hu


Tradiční maďarská autobusová značka Ikarus s novým logem
"Aktualizace loga byla provedena především s cílem podpořit intenzivní mezinárodní expanzi Ikarusu od roku 2022. Cílem je, aby se autobusy značky Ikarus znovu objevily na tradičních trzích Ikarus s vybavením a technologiemi, které vyhovují dnešnímu dni,“ Zoltán Tankó, generální ředitel Ikarus Global Ltd, na tiskové konferenci 12. 4. 2023