Teplická MHD bude do dvou let bez autobusů
Trolejbus Škoda 32 Tr v Teplicích. Dva vozy jsou v provozu od konce roku 2019 a pět od května 2020. Foto Zdeněk Kresa

Statutární město Teplice zveřejnilo zakázku na dodávka 8 standardních a dvou velkokapacitních třínápravových trolejbusů s alternativním bateriovým pohonem. Nahradí autobusy na lince 110 a umožní plně elektrifikovat síť MHD.

Statutární město Teplice zveřejnilo zakázku na dodávka 8 standardních a dvou velkokapacitních třínápravových trolejbusů s alternativním bateriovým pohonem. Nahradí autobusy na lince 110 a umožní plně elektrifikovat síť MHD.

Vozidla poptávaná ve výběrovém řízení budou vybavená klimatizací, kamerovým systémem a systémem APC pro sčítání cestujících a informačními panely. Dvanáctimetrové trolejbusy budou uvedeny do provozu nejpozději do 12 měsíců a třínápravové 18metrové do 18 měsíců od podpisu smlouvy. Předpokládaná hodnota zakázky činí 131 milionů korun. Jediným kritériem pro hodnocení je nejnižší nabídková cena.

9. prosince byla zveřejněna další poptávka, tentokrát na dva kusy dvounápravových dvoudveřových autobusů s celkovou délkou od 7,5 m do 8 m za předpokládanou hodnotu 11 milionů korun.

V Teplicích zajišťuje městskou dopravu 15 let společnost Arriva. Proti jiným městům jsou Teplice specifické, infrastrukturu i vozidla jsou ve vlastnictví města. Trolejbusy a autobusy dopravci pouze pronajímá. Arrivě City končí příští rok smlouva a město se rozhodlo dále jí neprodloužit ani nevyvyhlásilo na další provoz MHD výběrové řízení.

Na jaře 2021 odsouhlasila rada i zastupitelé založení vlastního dopravního podniku. Ten by měl podle plánu převzít provoz od ledna 2024. „Společnost Městská doprava Teplice je založena a v otevřeném výběrovém řízení na pozici ředitele společnosti byl vybrán František Stožický, který se ujme své práce v polovině září,“ uvedl 14. září 2022 pro server Žítteplice.cz tehdejší primátor a současný 1. náměstek primátora Statutárního města Teplice pro dopravu, kulturu, sport a životní prostředí Hynek Hanza. Městská doprava Teplice, příspěvková organizace Statutárního města Teplice, byla zapsána do obchodního rejstříku 8. listopadu 2022.

Teplice byly úspěšné při získání dotací z evropských fondů, na nákup parciálních trolejbusů mají odsouhlasenu částku téměř 120 milionů korun, na modernizaci odbavovacího systému 4 miliony a další finanční prostředky půjdou na rozšíření trolejbusových tratí. Podle Hynka Hanzy by do dvou let město mělo přejít na kompletně bezemisní vozový park postavený na elektrické trakci s využitím hybridních trolejbusů. Dosud je plně autobusová linka 110, na ostatních 10 pravidelných linkách jezdí převážně trolejbusy. Arriva City ve špičkách vypravuje 8 velkokapacitních trolejbusů, 9 parciálních 12m a 6 standardních trolejbusů. Dále 6 autobusů, z toho dva na linku 110 a 4 jako doplnění na trolejbusových linkách, protože zatím nedisponuje potřebným počtem parciálních trolejbusů k plnému pokrytí provozu na linkách 101, 104, 106, 109 a 119.

Kromě nákupu nových trolejbusů s pomocným bateriovým pohonem shání město firmu, která provede generální opravu trolejbusu Škoda 9Tr28HT ev. č. 105. Vůz, který jezdil v Teplicích od roku 1980 a od roku1993 je veden jako historické vozidlo, má být renovován do 30 měsíců za maximální cenu 9,9 milionu korun.


Teplická MHD bude do dvou let bez autobusů
Trolejbus Škoda 9TrHT28 z roku 1980 využívá Arriva City při různých akcích. Naposledy byl v provozu na oslavách 70. let trolejbusové dopravy v září 2022. Foto Zdeněk Kresa
Teplická MHD bude do dvou let bez autobusů