Šumperská Škodovka zve na Den otevřených dveří
Návštěvníci uvidí vozidla, která se v Šumperku opravují či modernizují. Připraven je program i pro děti. Foto Škoda Transportation

Rádi byste poznali zákulisí areálu, kde se modernizují a opravují lokomotivy a vlaky pro zákazníky doma i v zahraničí? Pak právě pro vás je určen Den otevřených dveří, který se uskuteční v sobotu 18. června od 9 do 14 hodin v šumperském závodě Škoda Group.
Rádi byste poznali zákulisí areálu, kde se modernizují a opravují lokomotivy a vlaky pro zákazníky doma i v zahraničí? Pak právě pro vás je určen Den otevřených dveří, který se uskuteční v sobotu 18. června od 9 do 14 hodin v šumperském závodě Škoda Group.
Program Dne otevřených dveří v sobotu 18. června od 9 do 14 hodin se neponese jen v duchu samotných prohlídek výrobního zázemí, ale návštěvníci se mohou těšit i na koncert Olgy Lounové či autogramiádu místních hokejistů Draci Pars Šumperk. Organizátoři nezapomněli ani na děti, pro které připravili tvůrčí hry a zábavný doprovodný program.

Do rozšíření a modernizace závodu v Šumperku se v posledních letech investovaly stovky milionů korun, před návštěvníky se tak můžeme pochlubit řadou novinek. Díky bohaté náplni je však naše akce určena nejen pro fanoušky železnice a dopravního strojírenství, či pro odbornou veřejnost, ale hlavně pro rodiny s dětmi,“ zve generální ředitel šumperského škodováckého závodu Aleš Měrka. Při prohlídce výrobních prostor návštěvníci uvidí například obrobnu, lakovací boxy, stolárnu, pracoviště pro testování nárazníků nebo opravy sběračů, opravnu převodovek a novou linku oprav podvozků. Příchozím se představí i řada vozidel, která v Šumperku opravují či modernizují. Atraktivní ukázku takových prací například nabídne představení vlaku Regionova před a po opravě po násilném poškození.

Součástí hlavního programu Dne otevřených dveří je i jízda čtyřvozovou historickou elektrickou jednotkou 451 „Žabotlam“. Vlak odjíždí v 8 hodin z nádraží Šumperk směr Kouty nad Desnou, odkud v 9.30 přijede do areálu šumperské Škody. Program sobotní akce je připraven pro děti, například vystoupení kouzelníka a mentalisty Davida Strašila. Během dne zahraje v několika blocích kapela Fleksible, zajímavým momentem programu bude jistě vystoupení zpěvačky Olgy Lounové v 11 hodin, nebo autogramiáda hokejistů Draci Pars Šumperk.   

Na akci budou k vidění také další vozidla:

•    Elektrické lokomotivy z dílen plzeňské Škodovky (381, 230 a 363)
•    Elektrická jednotka RegioPanter řady 640
•    Elektrická jednotka CityElefant řady 471
•    Osobní vůz Bpee
•    Motorový vůz řady 854
•    Motorová jednotka řady 845

Vstup do areálu je z ulice Žerotínova – Škoda Pars, Žerotínova 1833/56, 787 01 Šumperk.