SOR vyrobí pro Rumunsko další elektrické autobusy
Městská společnost TUP v Turdě zabezpečuje od začátku roku 2020 místní MHD jen prostřednictvím elektrických bateriových autobusů od SOR Libchavy (10 vozů EBN 9,5 a 10 EBN 11). Foto TUP

Prostřednictvím Anadolu Automobil Rom dodá SOR Libchavy do Drobeta-Turmu Severin šest elektrobusů SOR EBN 11.
Prostřednictvím Anadolu Automobil Rom dodá SOR Libchavy do Drobeta-Turmu Severin šest elektrobusů SOR EBN 11.
Prvním městem v Rumunsku, kde vyjely autobusy na baterie vyrobené v Libchavách, byla Turda. Od konce roku 2019 zajišťuje celkem 20 SOR EBN 9,5 a EBN 11 m plně elektrifikovanou městskou autobusovou dopravu. Následovala Zalau (EBN 9,5 a ENS 12), Brašov (celkem 60 kusů ENS 12 a EBN 8), Bistrita (ENB 9,5) a další menší města.

Autobusy SOR EBN 11 ujedou v městském provozu v Drobeta-Turnu Severin ležícím na Dunaji na jihozápadě Rumunska přes 150 kilometrů na jedno nabití. Kromě autobusů zajistí Anadolu 6 pomalých plug-in nabíjecích stanic. Elektrobusy jsou součástí velké smlouvy na projekt „Zvýšení městské mobility modernizací a zefektivněním veřejné dopravy, renovace zastávek MHD, vybudování cyklostezek a realizace inteligentního systému řízení dopravy“. Rumunská města na obnovu autobusů za ekologické získávají dotace z EU, aktuálně běží výběrové řízení v dalších městech.