Solaris znovu uspěl s elektrobusy v jednom z 52 polských měst
Město Rzeszow v jihovýchodním Polsku objednalo od Solaris šest 9metrových elektrických Solaris Urbino s nízkým nástupem. Foto Solaris

Radnice v polském městě Rzeszow (Řešov) se rozhodla pro nákup dalších elektrobusů Solaris. K deseti standardním přidá Urbina 9m.

Radnice v polském městě Rzeszow (Řešov) se rozhodla pro nákup dalších elektrobusů Solaris. K deseti standardním přidá Urbina 9m.

Vedení města podepsalo se Solaris smlouvu na šest elektrických Urbino 9 LE. Hodnota kontraktu, který kromě dodávky vozidel zahrnuje i dobíjecí infrastrukturu činí 20,6 milionů PLN. Z IROP 2014-2020 bude čerpáno přibližně 70 procent investice.

Spolu s autobusy nabídl výrobce městu kompletní balíček řešení e-mobility na klíč. Součástí zakázky je i investiční část, která zahrnuje návrh a výstavbu dobíjecí infrastruktury. Urbino 9 LE electric bude do Rzeszowa dodán na konci roku 2023. Autobusy se připojí k deseti 12metrovým elektrobusům, které obsluhují městské linky od roku 2019.

"Nákup bezemisních autobusů zapadá do klimaticky neutrální politiky města. Dnes jsme podepsali smlouvu na nákup šesti elektrických, ale už přemýšlíme o vodíkových autobusech pro naší veřejnou dopravu," řekl Konrad Fijołek, starosta města Rzeszów. Původně se počítalo s nákupem autobusů na plyn, ale rychle rostoucí ceny tohoto paliva přiměly radnici ke změně pohonu.

Elektrobusy Urbino 9 LE budou vybaveny centrálním elektromotorem a baterií Solaris High Energy o celkové kapacitě 280 kWh. Kromě standardního zásuvného systému budou autobusy nabíjeny pomocí inverzních pantografů. Objednaný model je díky své kompaktní velikosti ideální pro velké metropole. Autobus efektivně projíždí přeplněnými a úzkými městskými prostory. Vozidlo zároveň i přes své malé rozměry nabízí dostatečný počet sedadel, z nichž většina je otočena po směru jízdy. Autobusy uvezou až 65 cestujících.

V současné době se vozový park města Rzeszów skládá z 223 vozidel, včetně deseti elektrických Solaris Urbino 12, které osluhují především linky 0A a 0B. Ještě letos má přijet dalších 14 nových autobusů na základě smluv podepsaných s výrobci v loňském roce. K dispozici budou 4 kloubové autobusy Solaris. Dva z nich – plynový Solaris Urbino 18 CNG mají být dodány v dubnu letošního roku. Do srpna má výrobce z Bolechowa dodat dva elektrické kloubové autobusy Solaris Urbino 18E. Autosan v Sanoku má zase vyrobit a dodat 10 vozidel na plyn. Podle smlouvy mají dorazit v červnu a červenci letošního roku. Půjde o vozy typu Autosan SanCity 12LF CNG již z ulic Řešova známé.

Řešov je jedním z 52 polských měst, kde celkem jezdí více než 600 elektrických Urbino.


Solaris znovu uspěl s elektrobusy v jednom z 52 polských měst
Urbino 9m pro 65 cestujících. Foto Solaris
Solaris znovu uspěl s elektrobusy v jednom z 52 polských měst
Dobíjení současných elektrobusů ve vozovně městského dopravního podniku MPK. Foto Paweł Bialic/CzytajRzeszów.pl