Solaris shrnuje rok 2022

Solaris prodal v roce 2022 celkem 1 492 vozidel (401 elektrických bateriových a 42 na vodík) v 18 zemích. Bateriová vozidla, vodíková vozidla, trolejbusy a hybridní autobusy poprvé v historii přesáhly více než polovinu podílu v prodejním mixu a činily přesně 55 %.

Reklama

Solaris prodal v roce 2022 celkem 1 492 vozidel (401 elektrických bateriových a 42 na vodík) v 18 zemích. Bateriová vozidla, vodíková vozidla, trolejbusy a hybridní autobusy poprvé v historii přesáhly více než polovinu podílu v prodejním mixu a činily přesně 55 %.

Výsledky roku 2022 představil na tiskové konferenci 14. března 2023 nový generální ředitel společnosti Solaris Javier Iriarte. Během online konference také oznámil, že letos bude uvedena nová verze kloubového elektrického Urbino s bateriemi. Moduly budou umístěny na střeše. Soustředí se také na vozidla pro regionální dopravu.

Výsledky společnosti za rok 2022

Společnost Solaris vykázala v roce 2022 s ohledem na situaci na trhu v loňském roce solidní prodejní výsledky. Prodala 1 492 vozidel a vygenerovala tržby ve výši 696 milionů EUR. Většina zakázek byla na vozidla se zcela bezemisním nebo nízkoemisním pohonem. Bateriová a vodíková vozidla, trolejbusy a hybridní autobusy poprvé v historii přesáhly více než poloviční podíl v prodejním mixu a činily přesně 55 %.

Solaris buduje své portfolio v tomto segmentu řadu let. V letech 2012-2022 si držela pozici evropského lídra v segmentu autobusů s nulovými emisemi. Solaris uvádí, že v roce 2022 dodal celkem 401 kusů bateriových elektrobusů. Tato čísla se liší od těch, které uvádí CME Chatrou Solutions ve své výroční zprávě o trhu s elektrobusy v Evropě (CME Solutions nezapočítává do svých dat trolejbusy).

V roce 2022, stejně jako v letech 2020–2021, čelila většina světových ekonomik bezprecedentním výzvám. Posledních několik měsíců bylo pro evropský sektor veřejné dopravy a společnosti vyrábějící vozidla těžkých. Společnost jednak dodržovala zavedené postupy k zajištění kontinuity podnikání kvůli pandemii Covid-19 a souvisejícím omezením, a dotkla se jí globální krize elektronických součástej, která způsobila zásadní narušení dodavatelských řetězců. Globální ekonomika i společnost se musela zorientovat v nové situaci způsobené válkou na Ukrajině. Zatímco Solaris sám a většina jeho dodavatelů nebyla zapojena do podnikání na Ukrajině nebo v Rusku, někteří nepřímí dodavatelé již dopadem tohoto konfliktu zasaženi byli, což vyžadovalo speciální přizpůsobení novým podmínkám. Dalším faktorem ovlivňujícím tržní prostředí byla loňská bezprecedentně vysoká inflace, která v Polsku dosáhla v roce 2022 průměrné úrovně 14,4 %.

Navzdory těmto výzvám Solaris říká, že „výsledky výroby a prodeje dokázaly, že je organizací dobře připravenou na dynamicky se měnící tržní prostředí a je společností, která je odolná vůči turbulencím na trhu“.

V roce 2022 Solaris dodal své produkty zákazníkům z 18 zemí. Mezi hlavní patřili mimo jiné dopravci ze Španělska, Polska, Itálie, Belgie, Německa, Rumunska, Estonska a Lotyšska a také z Rakouska a České republiky.

Kromě bateriových elektrických autobusů dodal také 42 vodíkových autobusů. Vodíkový autobus Solaris Urbino 12 byl uveden na trh v roce 2019. Od té doby zájem o tuto technologii prudce vzrostl, což se odráží v počtu objednávek na tento typ vozidel v roce 2022 a vozidla objednaná pro rok 2023 a později.

Největší zakázky

Mezi největší kontrakty Solaris, částečně nebo úplně realizované, v roce 2022 patří:    

  • Rok 2022 začal pro Solaris podpisem smlouvy na dodávku 183 bateriových autobusů. Unibuss AS, jeden z největších norských dopravců, opět vsadil na Solaris a nasmlouval dodávku 183 elektrobusů Urbino 18 do hlavního města Norska. Tak velká jednorázová zakázka na elektrobusy byla průlomová v historii firmy.
  • Italský ATM Milano opět objednal elektrobusy Solaris, a to na základě rámcové smlouvy na 250 vozidel. První dvě dodávky, celkem 140 elektrických autobusů Urbino, již byly klientovi dodány. Tentokrát objednal dalších 75 kusů Urbino 12 electric.
  • Solaris podepsal svou první smlouvu na dodávku trolejbusů na nizozemský trh. Nizozemský provozovatel Hermes, součást Transdev/Connexxion, podepsal smlouvu na dodávku 10 trolejbusů Trollino 18 v designnu MetroStyle. Vozidla dorazí do Arnhemu v první polovině roku 2024 a budou to první trolejbusy Solaris, které budou nasazeny v Nizozemsku.
  • Investice města Poznaň do zelené veřejné dopravy nabírají na tempu. Městský provozovatel veřejné dopravy MPK Poznań zakoupil 25 inovativních autobusů na vodíkový pohon, které dodá Solaris Bus & Coach. Jde o zdaleka největší objednávku vodíkových autobusů Urbino. MPK Poznań se již může pochlubit 58 elektrickými autobusy Solaris, které tvoří téměř 20 % jejího vozového parku.
  • Další kontrakt na dodávku vodíkových autobusů podepsal Solaris v Itálii. Dodá čtyři vodíkové autobusy Urbino 12 do Benátek. Vodíkové autobusy Urbino 12 budou sloužit obyvatelům Benátek a okolí díky smlouvám podepsaným s dopravci AVM Venezia a ACTV SPA Venezia, kteří zajišťují služby veřejné dopravy v Benátkách i v rámci měst Benátky a Chioggia.
  • Solaris vyhrál výběrové řízení na dodávku pěti vodíkových autobusů Urbino 12 na vodíkový pohon do Palma de Mallorca, hlavního města ostrova Mallorca. Tato investice je součástí projektu „Green Hyslan“ financovaného z fondů EU. Cílem projektu je podpořit rozvoj čisté energie jako součást iniciativ zaměřených na boj proti změně klimatu do roku 2050.
  • Solaris Bus & Coach sp. z o.o. podepsala smlouvu s lotyšským operátorem Rīgas Satiksme na dodávku 35 elektrobusů Solaris Urbino 12. Smlouvu lze navíc prodloužit dodáním dalších 17 e-vozidel. Vozidla dorazí do Rigy na konci roku 2023.
  • Úplně poslední dny roku 2022 podepsaly Solaris Bus & Coach sp. z o.o. a rumunský magistrát Bukurešť (Municipiul Bucuresti) smlouvu na dodávku trolejbusů. Objednávka je na 100 trolejbusů Solaris Trollino 12. Vozidla dorazí do rumunského hlavního města na konci roku 2024.
  • Město Tallinn rozšířilo svou objednávku o dalších 50 autobusů Urbino CNG. Největší estonský provozovatel veřejné dopravy, Aktsiaselts Tallinna Linnatransport (TLT), který poskytuje dopravní služby v hlavním městě Estonska, si u Solaris objednal 20 autobusů Urbino 12 a 30 Urbino 18 CNG. Tallinn se tak rozhodl uplatnit opci stanovenou ve smlouvě uzavřené v červenci 2021, v jejímž rámci již bylo zakoupeno 100 vozidel Solaris na plyn. Po dokončení objednávky bude po ulicích Tallinnu jezdit celkem 350 autobusů Solaris na plyn.
  • V roce 2022 byl Solaris úspěšný i v Praze, konsorcium Solaris Bus & Coach, Solaris Czech a Škoda Electric podalo vítěznou nabídku ve výběrovém řízení na dodávku 20 dvoukloubových trolejbusů Trollino 24 pro Dopravní podnik hlavního města Prahy.

ESG

Pro celou skupinu CAF (Solaris patří do skupiny od konce roku 2018) jsou otázky udržitelného rozvoje a ESG (Environmental, Social and Corporate Governance) a také pro Solaris mimořádně důležitými součástmi její rozvojové strategie. V roce 2022 Solaris zveřejnil zprávu o udržitelnosti, která byla vypracována podle pokynů GRI Standards, což je mezinárodní standard pro podávání zpráv o odpovědném podnikání a otázkách udržitelného rozvoje. Tato zpráva je publikací, která uceleným způsobem představuje celou řadu dat a informací o iniciativách společnosti týkajících se ESG. Jde o rozsáhlý popis vlivu společnosti na ekonomiku, životní prostředí a společnost. Zpráva je k dispozici na webových stránkách společnosti.

Dalším významným úspěchem v roce 2022 v oblasti ESG bylo získání Environmentálních prohlášení o produktu (EPD) pro dva modely autobusů. EPD jsou uznávaným a spolehlivým zdrojem informací o environmentálním profilu produktů. Environmental Product Declaration je mezinárodní ekoznačka, která klientům poskytuje spolehlivá data o celém životním cyklu dopadu daného produktu na životní prostředí. Solaris získal své první EPD pro elektrická vozidla Solaris Urbino 18 a hybridní vozidla Solaris Urbino 12 a bude žádat o další deklarace pro další produkty ze své nabídky.

Premiéra nového vozidla a veletrhy

Vodíková technologie hrála podstatnou roli v rozvoji a prodejní strategii společnosti. V roce 2022 Solaris představil svůj vodíkový autobus Urbino 18. Vodíkový autobus Urbino 18 je nyní druhým vodíkovým autobusem Solaris v jeho nabídce s nulovými emisemi. Stejně jako u kratší verze je hlavním zdrojem energie v tomto vozidle vodík. Výrobce tímto 18metrovým modelem reaguje na rostoucí trh vozidel tohoto typu. To také odráží závazek společnosti Solaris, pokud jde o vývoj řešení s nulovými emisemi, a její cíl poskytovat svým klientům co nejširší škálu vozidel šetrných k životnímu prostředí. Klientům nabídne možnost přizpůsobení autobusu podle jejich individuálních preferencí. První objednávku na dva 18metrové kloubové vozy obdržel od německého dopravce Stadtwerke Aschaffenburg Verkehrs GmbH. 12metrová verze vodíkového autobusu Solaris Urbino byla uvedena na trh v roce 2019. Od té doby již bylo dodáno téměř 100 vodíkových autobusů zákazníkům v Itálii, Německu, Nizozemsku, Švédsku a Polsku. Brzy začnou nové dodávky klientům mimo jiné ve Španělsku, Francii a na Slovensku.

V roce 2022 Solaris po téměř dvou letech zpomalení způsobeného pandemií koronaviru – obnovil svou tržní aktivitu na veletrzích a výstavách. V září proběhla premiéra nového kloubového vodíkového autobusu Solaris Urbino 18 hydrogen. Nejvýznamnějšími akcemi s účastí Solaris v uplynulém roce byly: The European Mobility Expo 2022 v Paříži, The Electric Bus Conference Elekbu a InnoTrans v Berlíně, Mezinárodní veletrh veřejné dopravy Transexpo v Kielce, Next Mobility v Miláně, Feria Internacional del Autobús y del Autocar v Madridu a Persontrafik ve Stockholmu.

Investice do infrastruktury

Solaris neustále investuje do dalšího rozvoje. Mezi mnoha dalšími iniciativami, které byly v posledních měsících realizovány, si zvláštní pozornost zaslouží dvě: 10 000 m2 nových skladových prostor vybavených nejmodernějšími logistickými systémy a řešeními a Charging Park, unikátní nabíjecí stanice pro e-vozidla.

Tyto dvě investice byly zahájeny v roce 2022. Skladová hala i nabíjecí park byly vybudovány přímo v areálu závodu v Bolechowo u Poznaně, kde sídlí ústředí společnosti. Nová skladová hala má rozlohu 10 000 m2. Nový sklad hraje klíčovou roli v dodavatelském řetězci dílů a komponentů potřebných pro výrobu autobusů a trolejbusů Solaris. Hala je vybavena moderní vícepatrovou skladovou plošinou s automatizovaným dopravníkovým pásem. V celém objektu byly instalovány pokročilé systémy detekce kouře a zařízení používané v novém skladu bylo vybaveno speciálními akustickými panely, které tlumí hluk generovaný každodenním provozem. Nový skladový areál má zesílenou střechu, na které je instalováno 572 fotovoltaických článků o celkové kapacitě 260 kWp. Kromě toho byly na místě vybudovány nabíjecí stanice o výkonu 80 kWp.

Charging Park je inovativní nabíjecí stanice pro vozidla poháněná bateriemi: e-busy, vodíkové autobusy a trolejbusy. Tato investice do vlastního Charging Parku – jediného centrálního místa pro nabíjení e-busů – představuje přirozený krok v dynamickém rozvoji řady Solaris s nulovými emisemi. Charging Park byl vyvinut s cílem předvést klientům nová řešení nabíjení pro autobusy Solaris. Charging Park se skládá z osmi nabíjecích stanovišť, pantografových mechanismů, zásuvných nabíjecích stanic, části trolejbusové sítě a technické místnosti. Jedná se o první nabíjecí park podporující funkci Vehicle-to-Grid (V2G) v Polsku, tzn.
obousměrný tok energie mezi vozidly a sítí. Tato technologie umožňuje flexibilně nabíjet a vybíjet autobusy. Umožňuje vybíjet autobusy pro testovací účely a využívat je jako mobilní úložiště energie, což vede k efektivnějšímu řízení nákladů.

Objednávky

Solaris vyvýjí nejen elektrická bateriová vozidla, ale také dlouhodobě investuje do řešení implementovaných do vodíkových autobusů. Výrobce věří, že vývoj všech odvětví e-mobility, ať už se jedná o bateriové autobusy, trolejbusy nebo vozidla na vodík, by měl probíhat synergicky a že tento proces je nedílnou součástí zajištění udržitelné dopravy do budoucna. V současné době Solaris nabízí svým klientům komplexní portfolio bezemisních autobusů a je připraven čelit nejen dnešním výzvám zajištění udržitelné veřejné dopravy, ale také různým potřebám dopravců, cestujících a řidičů.

Pokud jde o budoucnost, společnost má zdravou knihu objednávek. Na konci roku 2022 obsahovala 1 369 zatím nedodaných vozidel a 1 648 kusů objednaných.

Z tiskové konference Solaris Bus & Coach k výsledkům roku 2022 dne 14. března 2023.

 


Solaris shrnuje rok 2022