Solaris poprvé přiveze e-busy na Sicílii
Elektrické autobusy Solaris budou v barvách AMTS Catania. Foto AMTS

Urbina 12, vlajková loď Solaris, v bateriové verzi vyjedou pod Etnou ještě letos.
Urbina 12, vlajková loď Solaris, v bateriové verzi vyjedou pod Etnou ještě letos.
Consip S.p.A. Roma, italská centrální instituce pro nákupy, objednala u Solaris 7 elektrických autobusů 12. Vozidla budou dodána AMTS Catania, která zajišťuje povoz městských autobusů v sicilském městě Catania (Katanie), ležícím na úpatí Etny.

áElektrobusy Urbino 12, vlajková loď Solarisu, jsou poháněny elektrickým centrálním trakčním motorem a pro sicilské trasy budou vybaveny bateriemi Solaris High Energy s celkovou kapacitou přes 350 kWh. Nabíjet se budou přes noc po ukončení provozu.

Každý e-bus, který má jezdit v ulicích Catanie, bude schopen přepravit 88 cestujících, včetně 26 sedících. Vybaveny budou kamerovým systémem a počítání cestujících. Pro zefektivnění monitorování a správy flotily bude Solaris implementovat eSConnect. Tento software nabízí přístup k datům o vozidle v reálném čase a také identifikace případných závad.

Solaris dosud dodal více než 200 e-busů do italských měst Bergamo, Milán, Benátky a Bolzano, kde je v provozu také 12 autobusů na vodík.

Městu Catania bylo poskytnuto více než 78 milionů Eur na nákup elektrických autobusů pro veřejnou dopravu z Národního plánu obnovy a odolnosti. Finanční prostředky umožní do čtyř let nakoupit kolem stovky elektrických a deset vodíkových autobusů. Prvních šestnáct elektrobusů vyjede letos. Italký Národní plán obnovy a odolnosti tvoří granty a půjčky s nízkým úrokem od Evropské unie. Má několik částí, včetně udržitelné mobility.