Skupina Volvo zahájila proces vybudování výrobního závodu na bateriové články
Do roku 2030 má být minimálně 35 % vyrobených užitkových vozidel značky Volvo elektrických. Baterie plánuje vyrábět ve Švédsku a jen s využítím energie bez fosilních paliv. Foto Volvo

Volvo Group plánuje ve Švédsku vyrábět baterie pro svá elektrická nákladní vozidla, autobusy a stavební stroje. Závod má stát blízko Skövde, asi 150 kilometrů od centrály v Göteborgu.

Reklama
Volvo Group plánuje ve Švédsku vyrábět baterie pro svá elektrická nákladní vozidla, autobusy a stavební stroje. Závod má stát blízko Skövde, asi 150 kilometrů od centrály v Göteborgu.

Naším cílem je být v popředí při přechodu na dekarbonizovaný dopravní systém a máme dlouhodobou ambici nabízet našim zákazníkům řešení 100% bez fosilních paliv. Již dnes je ze strany našich zákazníků silná poptávka a do roku 2030 je naší ambicí, aby alespoň 35 % našich produktů bylo elektrických. S tím jsou spojeny požadavky na velké objemy vysoce výkonných baterií vyrobených s využitím energie bez fosilních paliv a je pro nás tedy logickým dalším krokem zahrnout výrobu baterií do naší budoucí průmyslové stopy. Chceme to udělat společně s partnery a tato cesta začíná nyní,“ říká Martin Lundstedt, prezident a generální ředitel Volvo Group.

Po rozsáhlé lokalizační studii se jeví jako ideální pro nový závod region Skaraborg ve Švédsku. Navrhovaný areál v obci Mariestad se nachází v blízkosti současného hlavního závodu na pohonné jednotky skupiny Volvo ve Skövde. Podle Volvo Group bude těžit ze stávající průmyslové a logistické infrastruktury regionu a stavět na silném dědictví a kompetenci světové úrovně v pokročilé a velkokapacitní výrobě, zároveň bude mít přístup k bohatým švédským zásobám energie bez fosilních paliv. Výzkumná a vývojová centra a ústředí Volvo Group v Göteborgu jsou od místa vzdálená dvě hodiny cesty.

Volvo Group plánuje postupné navyšování kapacity a dosažení velkosériové výroby do roku 2030. Bateriové články budou navrženy speciálně pro aplikace v užitkových vozidlech a budou podporovat globální zavádění elektrických nákladních vozidel, autobusů, stavebních strojů a elektrických pohonů pro různé aplikace.

Vybudování a konečná lokalizace výrobního závodu podléhá souhlasu příslušných úřadů.

Volvo Group nabízí nákladní automobily, autobusy, stavební stroje, řešení napájení pro námořní a průmyslové aplikace, a financování a služby pro zvýšení produktivity a provozuschopnosti zákazníků. Skupina založená v roce 1927 má sídlo ve švédském Göteborgu, zaměstnává téměř 95 000 lidí a poskytuje služby zákazníkům na více než 190 trzích. V roce 2021 činily čisté tržby 372 miliard SEK (37 miliard EUR). Akcie Volvo jsou kotovány na burze Nasdaq Stockholm.