Nejvýraznější změnou je zavedení pásmového provozu na lince metra C.
Reklama
Nejvýraznější změnou je zavedení pásmového provozu na lince metra C.
V souvislosti s vyhodnocením provozu linek PID dojde počátkem ledna 2009 k některým úpravám jízdních řádů linek PID. Nejvýraznější změnou je zavedení pásmového provozu na lince metra C. Od 4. ledna bude v úseku Ládví – Letňany v pracovní dny cca od 6:30 do 19:00 provozována pouze každá druhá souprava. Intervaly ve špičkách budou v tomto úseku činit 3-4 minuty a dopoledne zde bude jezdit metro každých 7-8 minut, přičemž dopolední interval v úseku Háje – Ládví bude zkrácen ze 4,5 na 3,75 minuty. V okrajových obdobích pracovního dne a o víkendu pojedou na lince C všechny vlaky v celé trase.

„Důvodem této změny je zjištění nižšího využití nového úseku metra, které se pohybuje okolo 30%. Omezení provozu v tomto úseku tak neznamená zásadní snížení komfortu dopravy. Intervaly budou ve špičkách shodné s intervaly na ostatních dvou linkách metra,“ vysvětluje Pavel Pocházka, pověřený řízením organizace ROPID.

Další změnou je plošná úprava intervalů v neděli dopoledne z důvodu nízkého využití linek v tomto období. Na všech linkách metra bude cca do 12:00 zaveden interval 10 minut, na tramvajových linkách se bude v tomto období jezdit po 20 minutách (páteřní tramvajové linky 9, 22 a také linky 7 a 11 budou mít interval 10 minut). Lednové úpravy tramvajových jízdních řádů neznamenají pouze omezení – v neděli dopoledne budou nově v provozu linky 4, 16 a 21, které byly dosud provozovány pouze odpoledne. Zejména linky 4 a 16 tak posílí nejžádanější úsek Náměstí Míru – Karlovo náměstí. „Nedělní dopolední provoz je nejslabším denním obdobím v provozu linek PID. Více cestujících se přepraví i ve večerním období, kdy jsou dosud ovšem intervaly paradoxně delší,“ doplňuje Martin Jareš, vedoucí odboru plánování ROPID.

V autobusové dopravě dojde k několika drobným úpravám příměstských linek. Nejvýraznější z nich je posílení autobusových linek v oblasti Dolních Břežan (331, 333, 341, 342) a úprava trasy linky 331. Nové spoje budou zavedeny zejména v ranní a odpolední špičce pracovního dne, a to jak ve směru Budějovická, tak ve směru Nádraží Modřany, resp. Belárie. Dochází zde také ke zřízení nových a přejmenování některých stávajících zastávek. Úpravami zastávek reagujeme na rozvoj bytové zástavby v Dolních Břežanech.

Kompletní přehled změn najdete na internetových stránkách www.ropid.cz
TI ROPID