K celostátnímu termínu změn jízdních řádů dne 14.6.2009 dojde po dohodě s městy, obcemi a jednotlivými městskými částmi ke koncepční úpravě autobusových linek na jihovýchod od Prahy.
Reklama
K celostátnímu termínu změn jízdních řádů dne 14.6.2009 dojde po dohodě s městy, obcemi a jednotlivými městskými částmi ke koncepční úpravě autobusových linek na jihovýchod od Prahy.
Změny se budou týkat oblastí Kamenice, Průhonic, Říčan a Uhříněvsi. Na většině autobusových linek Pražské integrované dopravy v těchto oblastech dojde k úpravám tras, zastávek i časů odjezdů jednotlivých spojů. Několik linek se sloučí s jinými linkami, čímž dojde k jejich posílení a také vzniknou nová přímá spojení.

„Nový dopravní model řeší nejen kapacitní problémy na vytížených linkách, ale také zjednodušuje a zpřehledňuje dopravní systém v oblasti s důrazem na páteřní autobusové linky a zlepšení návazností na železniční dopravu,“ vysvětluje Martin Jareš, vedoucí odboru plánování ROPID.
Nejdůležitější změny v oblasti
V oblasti Kamenice dochází ke zrychlení a posílení páteřních linek 337 a 339, na jejichž nejvytíženější spoje mohou být od září 2009 nasazeny kloubové autobusy. Zjednodušení nastává také v oblasti Průhonic, kde zůstávají dvě posílené páteřní linky (č. 363 přes Újezd a 385 přes Šeberov). V Říčanech se mění obsluha oblasti nádraží. Linky 496 až 499, které částečně plnily roli městské dopravy v Říčanech, jsou nahrazeny posílenými a prodlouženými linkami 303, 385 a 428, které umožní přímé spojení do vzdálenějších cílů. Zrychlení se dočkají také cestující z Doubku, Babic a Pacova, kteří nově pojedou do Prahy přímo bez zajíždění do Křenic a Královic.
Informování cestujících o změnách
V souvislosti s těmito změnami připravujeme informační kampaň pro cestující, aby mohli lépe vstřebat chystané změny. Základem bude informační brožura s jízdními řády, která by měla být k dispozici před změnou ve všech autobusech, které se v oblasti změn pohybují, dále v infocentrech Dopravního podniku a také ve vybraných informačních centrech jednotlivých měst a obcí v dotčené oblasti. V autobusech a na zastávkách budou vyvěšeny informační letáky s plánky linkového vedení. O spolupráci s informováním veřejnosti jsme také požádali všechny obce, města a městské části v oblasti. Poslední pracovní den před změnou a první pracovní den po změně budou v terénu (Budějovická; Opatov; Říčany, náměstí) přítomni informátoři, kteří pomohou cestujícím zorientovat se v novém linkovém vedení. Veškeré informace včetně nových jízdních řádů a plánků jsou již nyní volně ke stažení na webových stránkách organizace ROPID (www.ropid.cz).

Stručná statistika
  • počet změněných linek: 35
  • počet měst a obcí (městských částí) dotčených změnou: 60
  • orientační počet obyvatel v oblasti: 80 000
  • počet nasazených autobusů v oblasti v pracovní den: 100
  • dopravci PID v oblasti: Dopravní podnik hl.m. Prahy, a.s., Veolia Transport Praha, s.r.o., ČSAD POLKOST, s.r.o.
TZ ROPID