ROPID: Nová expresní autobusová linka 125 po Jižní spojce spojí
''125'' na Jižní spojce © Jiří Beneš

Smíchovské nádraží s Jižním Městem od 1.10.2010
Reklama
Smíchovské nádraží s Jižním Městem od 1.10.2010
V návaznosti na zprovoznění jižní části Pražského okruhu, díky čemuž došlo k přesunutí kamionů z Jižní spojky a jejímu uvolnění, bude zavedena nová expresní autobusová linka spojující Jižní Město se Smíchovem, která vyjede 1.10.2010. Nová autobusová linka s jízdní dobou 20 minut z Hájů na Smíchovské nádraží nabídne bezkonkurenčně nejrychlejší spojení stotisícového Jižního Města s levobřežní částí Prahy.

„Lidé cestující mezi Jižním Městem a Prahou 5 už nebudou muset jezdit přes centrum – uleví se tím zejména tramvajím v Ječné ulici a přestupním stanicím metra v centru včetně nejvytíženějšího úseku metra C mezi Pankrácí a I.P.Pavlova,“ popisuje důvody pro zavedení nové linky Pavel Procházka, pověřený řízením organizace ROPID.

Autobusová linka bude jezdit pod číslem 125 v následující trase s následujícími zastávkami: Smíchovské nádraží – Lihovar – Chodovec – Chodovská tvrz – Litochlebské náměstí – Bachova – Mikulova – Hněvkovského – Modrá škola – Háje – Horčičkova – Jižní Město. „Trasa linky v oblasti Jižního Města byla zvolena tak, aby vedla pokud možno středem sídliště a vhodně doplňovala ostatní autobusové linky v oblasti,“ dodává Martin Jareš, vedoucí odboru plánování ROPID.

Expresní autobusová linka 125 bude v provozu každý den, ve špičkách v intervalu 8–10 minut, mimo špičky pojede každých 15 minut. Na Smíchovském nádraží bude při delších intervalech navazovat na metro zejména ve směru na Zličín, aby se její pomocí zkrátila cesta také lidem směřujícím do Jihozápadního Města. Na novou linku nasadí Dopravní podnik hl. m. Prahy přednostně nové nízkopodlažní autobusy SOR, umožňující využít vyšší povolenou rychlost na Jižní spojce.

V rámci Dne Pražské integrované dopravy, který se konal v úterý 21.9.2010 (viz obrázek), bylo možné si vyzkoušet rychlost nové linky 125. O předváděcí jízdy byl velký zájem. Zároveň byla ověřena a potvrzena reálnost plánované jízdní doby.

TZ ROPID