Organizace ROPID dokončila ve spolupráci s Dopravním podnikem hlavního města Prahy návrh provozních parametrů linek Pražské integrované dopravy o letních prázdninách.
Reklama
Organizace ROPID dokončila ve spolupráci s Dopravním podnikem hlavního města Prahy návrh provozních parametrů linek Pražské integrované dopravy o letních prázdninách.
Oproti loňskému roku dojde k nejmenšímu omezení prázdninového provozu v historii PID. V praxi to znamená, že kromě přepravních špiček pracovního dne zůstanou intervaly prakticky stejné jako po zbytek roku. Metro, tramvaje i autobusy budou o letošních prázdninách jezdit častěji než kdykoli předtím.

Na naprosté většině linek Pražské integrované dopravy zůstanou beze změny intervaly v pracovní dny brzy ráno, dopoledne a večer. Víkendové jízdní řády budou zachovány také. Jediným obdobím, kdy dojde k určitému omezení, je ranní a odpolední špička všedního dne, kdy budou prodlouženy intervaly jednotlivých linek cca o 10-15%. Například u tramvajových linek bude oproti loňským prázdninám zkrácen interval v pracovní dny dopoledne z 12 na 10 minut.

Kromě přepravních špiček budou v dopoledním sedle pracovních dnů mírně prodlouženy intervaly na vybraných autobusových linkách, na kterých byl přepravními průzkumy zjištěn největší pokles cestujících v prázdninovém období. Počet linek, které se ve všední den dopoledne omezují, klesne oproti roku 2007 ze 17 na pouhých 10. O sobotách a nedělích se letos nebude provoz omezovat vůbec, ještě loni byly o víkendu intervaly delší na 14 autobusových linkách.

Některé linky se zvýšenou poptávkou v letních měsících se dočkají dokonce posílení oproti školnímu roku – například linka 114 ke koupališti Šeberák zkrácením dopoledních a víkendových intervalů či linka 217 přes Strahov, na které budou oproti školnímu roku nasazovány kloubové autobusy. „K omezování v době přepravních špiček dochází z důvodu snížené poptávky o prázdninách, kdy děti nechodí do školy a lidé si často vybírají dovolenou. Navíc mírné prodloužení intervalů v přepravních špičkách díky krátkým intervalům v těchto obdobích nemá na cestovní dobu či obsazenost vozidel téměř žádný vliv. Možnost zachovat prázdninový provoz v tomto rozsahu umožnily mimo jiné změny k 9. květnu 2008, kdy došlo k zefektivnění provozu autobusové dopravy. Zachování intervalů v mimošpičkových obdobích je pro cestující velmi pozitivní krok, neboť na tato omezení si lidé nejvíce stěžovali,“ vysvětluje Martin Jareš, vedoucí odboru plánování ROPID.

Na začátek letních prázdnin připravujeme zároveň některé drobné úpravy, jako například změnu trasy linky 185 a její posílení v úseku Palmovka – Letňany. Zřízeny budou také nové zastávky v Horních Počernicích (U Tabulky) nebo v Kolodějích (Ježovická).

Ještě předtím dojde k celostátnímu termínu změn v pondělí 15.6.2008 k některým drobným pozitivním úpravám v jízdních řádech autobusových linek PID. Nejvýznamnější změnou bude celotýdenní posílení linky 316 z Dejvické do Holubic, které se podařilo dojednat s Krajským úřadem Středočeského kraje a s obcemi na trase.

TZ ROPID