Rok 2022 v Dopravním podniku města Brna, největší obnova vozidel v historii
SOR TNS 12 sestavují zaměstnanci Dopravního podniku města Brna v rámci projektu Mario. Letos zkompletovali v komínských dílnách dva trolejbusy, příští rok sestaví dalších deset. První vůz byl k vidění na Czechbusu 2022.

Obousměrná tramvaj Škoda ForCity Smart 45T pro novou trať s nejdelším tramvajovým tunelem, další tramvaje Drak, nové trolejbusy Škoda 27Tr a SOR TNS 12, autobusy SOR. Celkem dopravní podnik letos pořídil 61 nových vozů.

Reklama

Obousměrná tramvaj Škoda ForCity Smart 45T pro novou trať s nejdelším tramvajovým tunelem, další tramvaje Drak, nové trolejbusy Škoda 27Tr a SOR TNS 12, autobusy SOR. Celkem dopravní podnik letos pořídil 61 nových vozů.

Dopravní podnik města Brna se ohlíží za uplynulým rokem. Kromě splněného závazku vůči městu Brnu a jeho obyvatelům, týkajícího se naježděných kilometrů a přepravených cestujících, si připisuje i řadu dalších dokončených projektů a úspěchů.

Nejcennější přírůstek ve vozovém parku
Dlouho očekávanou posilou vozového parku DPMB je obousměrná tramvaj Škoda ForCity Smart 45T. Vůz do zkušebního provozu s cestujícími vyjel poprvé v rámci charitativní jízdy 8. prosince 2022, v běžném provozu pak 11. prosince. „Aktuálně žádáme o evropskou dotaci na 15 těchto klimatizovaných a nízkopodlažních vozů. Další budeme pořizovat dle finančních možností,“ sdělil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Největší radost
Na nejočekávanější dopravní událost roku 2022 si veřejnost musela počkat až do adventu. V neděli 11. prosince vozy DPMB poprvé svezly cestující po nové trati k univerzitnímu kampusu. Necelý kilometr dlouhá trať s nejdelším tramvajovým tunelem v ČR se stavěla od podzimu 2019. Náklady na ni činí 1,4 miliardy korun, přičemž 80 procent pokryje evropská dotace.

Nejoblíbenější příspěvek na Facebooku DPMB
Jednoznačným favoritem mezi příspěvky na facebookovém profilu DPMB je video z 15. září zachycující průjezd tramvají novým tunelem ke kampusu. Fanoušci na sociálních sítích tak měli poprvé možnost alespoň virtuálně do tunelu nahlédnout. Příspěvek se může chlubit 1,6 tisíci sdílení a viděly jej téměř 2 miliony lidí.

Nejvíce prodaných jízdenek službou Pípni a jeď!
I absolutní rekord v počtu prodaných jízdenek prostřednictvím služby Pípni a jeď! padl až v prosinci. Nejvíce transakcí cestující „napípali“ 16. prosince 2022, a to 58 146.

Největší hrdinové
Řidiči dopravního podniku města Brna zajišťují provoz MHD, ale občas si vyzkouší i roli záchranářů nebo hasičů. V roce 2022 se hrdinskými činy vyznamenali hned čtyři řidiči. Tramvaják David Hrůza 17. ledna zastavil u hořícího domu v Bystrci a pomohl dvěma seniorům opustit domov v plamenech. Na konci srpna si řidiči trolejbusu Bronislav Kohoutek a Michal Křepela při průjezdu kolem zastávky Podveská všimli kouře stoupajícího z rodinného domu a neváhali vběhnout dovnitř ještě před příjezdem hasičů. Dalším z hrdinů je i řidič Marek Kaštan, který v autobuse na lince 78 pomáhal s resuscitací cestujícího se zástavou srdce. Mimo zmíněné se řada řidičů podílela na navrácení zapomenutých věcí ve vozech I za to jim patří obrovský dík.

Historicky největší obnova vozového parku
DPMB si v letošním roce může připsat historicky největší obnovu vozového parku za 963 miliónů Kč. Dokončil masivní modernizaci vozového parku trolejbusů, se kterou začal v roce 2020. K loňským 20 letos nakoupil dalších 20 trolejbusů Škoda 27Tr s cenou 11,95 mil. Kč za kus. Zároveň se podnik pustil do programu Mario, kdy v komínských dílnách kompletuje trolejbusy SOR TNS 12. „Letos jsme zkompletovali dva trolejbusy, příští rok plánujeme sestavit dalších 10,“ uvedl Havránek. Obnova vozového parku se dotkla i tramvají – DPMB sestavil 7 tramvají Drak a pořídil zmíněnou obousměrnou tramvaj Škoda ForCity Smart 45T. Postupně do Brna dorazilo i 31 nových klimatizovaných autobusů SOR. Celkem DPMB v roce 2022 pořídil 61 nových vozů. 70 procent z celkové investice se podařilo získat z evropských dotací.

Nejnáročnější oprava vozu
Oprava, která dala pracovníkům DPMB v uplynulém roce nejvíce zabrat, byla důsledkem dopravní nehody z 21. září. Na Žerotínově náměstí nedalo osobní auto přednost tramvaji na lince 12. Poškození vozu MHD bylo tak rozsáhlé, že na jeho rekonvalescenci v medláneckých dílnách pracovali 39 dní.

Největší akce roku 2022
Streetparty Brno 2022 byla jednou z největších akcí města v uplynulém roce. Své síly spojilo sedm městských firem, státní i městská policie a hasiči. Na Lidické ulici představily 3. září během dvou defilé svou činnost, techniku a zajistily zábavu pro více než 55 tisíc lidí. Na programu byly i koncerty Support Lesbiens, Sebastian a soutěž řidičů tramvají. Největší akcí pouze dopravního podniku bylo odpoledne otevřených dveří v tunelu ke kampusu. Necelý měsíc před jeho otevřením (15.11.) měla veřejnost jedinečnou možnost se tunelem projít, zahrát si kvíz a prohlédnout novou tramvaj Škoda ForCity Smart 45T. Na akci přišlo více než 6 tisíc lidí.

Nejlepší den v roce
Dnem, kdy manažerům dopravních podniků skončily bezesné noci a spadl velký kámen ze srdce, byl 5. říjen 2022, kdy vláda schválila zastropování cen energií i pro dopravní podniky. „Díky tomu ušetříme až 500 miliónů korun, což nám umožní zachovat rozsah dopravy a částečně i stavební a strojní investice,“ vysvětlil Havránek.

Nové vozy v roce 2023
Příští rok pořídí dopravní podnik dalších 10 trolejbusů typu SOR TNS 12, 10 trolejbusů Škoda 32 Tr, 4 tramvaje Škoda ForCity Smart 45T a 4 tramvaje Drak, do obnovy vozového parku investuje více než půl miliardy korun.