RegioJet bilancuje letní sezonu, počet přepravených cestujících vzrostl
Od června do září 2022 přepravil RegioJet na palubách svých žlutých vlaků a autobusů 3,8 milionů pasažérů, o 12 % více než v předchozí sezoně. Foto BP

Od června do září letošního roku přepravil RegioJet na palubách svých žlutých vlaků a autobusů téměř 4 miliony cestujících, o 12 procent více než vloni.

Od června do září letošního roku přepravil RegioJet na palubách svých žlutých vlaků a autobusů téměř 4 miliony cestujících, o 12 procent více než vloni.

Nejvíce cestujících se svezlo na mezinárodních linkách. U vlaků o třetinu více než v předchozím roce, v autobusové dopravě se počet zvýšil dvojnásobně.

Letošní letní sezona byla výrazně lepší, protože do ní nezasáhla covidová opatření. Na chorvatských spojích jsme i letos dosáhli dobrých čísel. Splnili jsme stanovený cíl sto tisíc přepravených cestujících, kteří si na našich palubách mohli užít komfort lůžkových vozů a veškerý palubní servis. Zájem cestujících o Rijeku a Split byl takřka vyrovnaný. Návazných autobusů v Chorvatsku využilo zhruba 40 % cestujících,” říká Jakub Svoboda, výkonný ředitel vlakové dopravy RegioJet . Letní provoz byl úspěšný, zároveň ale také náročný. "Nedostatků na linkách, i těch závazkových, jsme si vědomi, intenzivně a kontinuálně pracujeme na zlepšení všech našich služeb.

Úspěch měla také linka do Budapešti, kde se za letní měsíce podařilo počet cestujících více než zdvojnásobit. Od června do září také nově zajížděly dva spoje na vídeňské letiště Schwechat, z letiště se do Brna, Havlíčkova Brodu, Žďáru nad Sázavou, Kolína a Prahy vracel jeden spoj. Tyto prodloužené spoje přepravily téměř 8 tisíc cestujících.

V červnu jsme ve spolupráci s Ukrajinskými železnicemi spustili linku Praha – Přemyšl. Do té doby bylo spojení provozováno jako humanitární, kdy jezdily speciální soupravy složené z lůžkových vozů, a také nákladních, které převážely humanitární pomoc. Na původně humanitární lince s námi během léta cestovaly desítky tisíc cestujících a dále posilujeme kapacitu přidáváním lůžkových vozů. Jsme rádi, že jsme dokázali cestujícím na této dálkové trase nabídnout zvýšený komfort cestování v podobě lůžkových vozů, občerstvení a ostatních služeb, např. wifi zdarma nebo snídaně v ceně jízdenky,“ doplňuje Jakub Svoboda.

Na autobusových linkách se počet cestujících zdvojnásobil. „Letošní léto pro nás znamenalo skutečný úspěch a návrat v počtu cestujících k před covidovým číslům. Dařilo se nám na vnitrostátních i mezinárodních linkách, k úspěchu přispěly zejména zahraniční linky a také nová linka Praha-Mnichov,“ hodnotí minulé měsíce Dita Tomešová, ředitelka autobusové dopravy RegioJet. Po covidu se změnil trend v nákupu jízdenek, cestující kupují jízdenky s menší časovou rezervou.

RegioJet nově vstoupil i do sektoru nákladní železniční dopravy. 23. dubna 2022 spustil pravidelnou mezinárodní linku, jednou týdně přepraví pro Karlovarské minerální vody čtyřiadvacet plně ložených vozů nápoji PEPSI pro zákazníky v Maďarsku. Odvezl již téměř 28 tisíc tun zboží a nahradil tak 1 250 jízd kamionů.