Prvních 21 autobusů na zemní plyn (CNG) MAN EcoCity pro Arrivu

ve Velké Británii.
ve Velké Británii.
Dopravní společnost Arriva jako první do provozu nasazuje flotilu autobusů nového typu EcoCity, které je možno provozovat s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG) nebo bioplyn. MAN nabízí autobus EcoCity pro „pravostranně řízený“ trh ve Velké Británii jako nízkopodlažní či Low Entry autobus.

Autobusy budou do linkového provozu nasazeny ve městě Runcorn východně od Liverpoolu a v Darlingtonu na severovýchodu Anglie. Arriva je dceřinou společností Deutsche Bahn a je jednou z největších dopravních skupin v Evropě. S více než 47 500 zaměstnanci přepraví každoročně více než 1,5 miliardy cestujících ve 12 evropských zemích.

Provoz na zemní plyn (CNG) umožňuje až 30procentní úspory na provozních nákladech. Kromě toho mohou být autobusy poháněny bioplynem. Provozování autobusů pomocí tohoto obnovitelného zdroje energie činí možnou městskou hromadnou dopravu s neutrální bilancí CO2. Vedle dieselhybridní technologie, kterou MAN rovněž nabízí, představuje tato bioplynová technologie alternativu pro provozovatele městských autobusů redukující CO2 a šetřící fosilní zdroje.

Nástavbu autobusů tvoří hliníková konstrukce přispívající k nižší hmotnosti vozidla. Příď i záď autobusu je zesílena pomocí ocelového skeletu. V pohonném řetězci je motor MAN E2876 EEV se zdvihovým objemem 12,8 litru a výkonem 272 HP. 12metrový autobus se 40 místy k sezení (+2 sklopnými sedačkami) má čtyři nádrže na zemní plyn s kapacitou 1 176 litrů.

Důležitou roli na trhu ve Velké Británii hraje zásobení zemním plynem. MAN proto uzavřel partnerství s konsorciem „Gas Bus Alliance“ (GBA). GBA na místě instaluje zařízení na skladování a úpravu plynu, typicky v areálu provozovatele autobusů, a na přání přebírá i jejich financování, provoz a údržbu. Úprava plynu je klíčový faktor pro stoprocentní provozní bezpečnost, neboť kvalita plynu ve Velké Británii kolísá a v síti silně roste podíl bioplynu.

TZ MAN Truck & Bus Czech Republic s.r.o