Prodej Arrivy v Dánsku a Srbsku je uzavřen
Prodej Arrivy Srbsko a Dánsko je dokončen. Ilustrační foto Arriva

Německý kapitálový fond Mutares a Arriva Group dokončily nákup dánských a srbských provozů skupiny Arriva. Akvizice polského autobusového byznysu Arrivy bude dokončena během několika týdnů.

Reklama

Německý kapitálový fond Mutares a Arriva Group dokončily nákup dánských a srbských provozů skupiny Arriva. Akvizice polského autobusového byznysu Arrivy bude dokončena během několika týdnů.

Prodej provozů v Dánsku, Srbsku a Polsku je součástí strategie skupiny Arriva zaměřit se na své klíčové trhy ve Velké Británii a kontinentální Evropě. Smlouva o prodeji byla s mezinárodním finančním investorem podepsána v září 2022 a kromě Dánska a Srbska zahrnovala i prodej polské autobusové divize společnosti Arriva (polská železniční společnost zůstane součástí skupiny Arriva). Společnosti uzavřely 16. května transakci pro Dánsko a Srbsko, prodej autobusové části Arrivy v Polsku by měl být dokončen na konci května.

Rozhodnutí o novém zaměření portfolia skupiny Arriva bylo přijato v letech 2020/21 na základě strategického přezkumu podnikání, provedeného ve spolupráci s akcionářem společnosti Arriva, společností Deutsche Bahn, a je součástí strategie společnosti zaměřené na budoucnost s cílem udržet silné a konkurenceschopné dlouhodobé podnikání, uvádí Arriva.

Transakce následuje po prodeji železniční a autobusové divize společnosti Arriva ve Švédsku společnosti VR Group, který byl dokončen v červenci 2022, a prodeje autobusové činnosti společnosti Arriva v portugalském Lisabonu společnosti Dan Group, která byla uzavřena v prosinci 2022.

Dánské a srbské provozy generují tržby kolem 350 milionů eur a mají kolem 2 500 zaměstnanců. Oba poskytují městskou, regionální a komerční autobusovou dopravu. Dánská Arriva nabízí také služby železniční a vodní dopravy, služby sdílení aut v rámci franšízy SHARE NOW v Kodani a provozuje centrum odborného vzdělávání.

Arriva je předním poskytovatelem osobní dopravy po celé Evropě, zaměstnává přibližně 38 000 lidí a zajišťuje přibližně 1,5 miliardy cest cestujících v 10 evropských zemích. Je součástí Deutsche Bahn (DB), jedné z předních světových osobních a logistických společností. Aktivity jsou rozděleny do čtyř linií podnikání: UK Bus, UK Trains, Nizozemsko a pevninská Evropa. Arriva působí v České republice, Chorvatsku, Maďarsku, Itálii, Nizozemsku, Polsku, Slovensku, Slovinsku, Španělsku a Spojeném království.

Mutares SE & Co. KGaA, Mnichov, jako kótovaná private equity holdingová společnost s kancelářemi v Mnichově (HQ), Amsterdamu, Frankfurtu, Helsinkách, Londýně, Madridu, Miláně, Paříži, Stockholmu, Vídni a Varšavě, získává středně velké společnosti ve speciálních situacích se sídlem v Evropě, které vykazují významný potenciál provozního zlepšení a jsou znovu prodány poté, co prošly procesem reorganizace a stabilizace.