Problematika poskytování Wi-Fi připojení ve veřejné dopravě
Zdroj: MOBILBOARD

MB Wi-Fi Transport nebo běžný Wi-Fi router? Pohled společnosti MOBILBOARD.
Reklama
MB Wi-Fi Transport nebo běžný Wi-Fi router? Pohled společnosti MOBILBOARD.
Na trhu existuje nepřeberné množství zařízení poskytující Wi-Fi připojení. "Z praxe společnosti MOBILBOARD v oboru poskytování internetového připojení cestujícím však víme, že jen specializované zařízení dokáže splnit náročné podmínky použití v dopravních prostředcích. Důraz na kvalitu a funkčnost při vybavování vozů mnohdy převáží ekonomické důvody. Dopravci si tak často mohou zvolit levné zařízení z běžného prodeje v domnění, že splní účel a poskytnou cestujícím bezproblémové připojení k internetu. S problematikou provozování Wi-Fi routerů v dopravních prostředcích se nicméně vážou i rizika, kterých si mnozí dopravci nejsou předem vědomi, ", říká Jan Kubáň, online manager ze společnosti MOBILBOARD.

Jak se vlastně od běžného zařízení specializovaný hardware určený pro dopravu liší, jaké má přednosti a jakým rizikům můžeme použitím profesionálního zařízení předejít:

Na začátek je důležité, aby si dopravce udělal jasnou představu, co od zařízení, případně od poskytování internetu cestujícím očekává. Samozřejmostí by měl být bezproblémový chod, minimální poruchovost a případně i další marketingové využití vzhledem k nákladům, které provoz Wi-Fi routerů provázejí.

Při používání zařízení, které není určeno pro dopravní prostředky, mohou v běžném provozu nastat následující situace:

Časté "zasekávání" – vlivem ztráty signálu, teplotních výkyvů a jiných provozních podmínek je nutný častý restart za osobní účasti pracovníka dopravce
Nebezpečí při instalaci do elektrické soustavy vozu – levné zařízení určené pro osobní účely nemá dostatečnou ochranu proti přepětí a může rušit palubní systémy vozu
Běžné reklamační podmínky – na zařízení z běžného prodeje se vztahuje klasická dvouletá, respektive jednoletá záruční doba pro právnické osoby. Záruční i pozáruční servis je obvykle minimalizován na naprosté minimum a neexistuje žádný helpdesk ani jiná pomoc na dálku. V případě poruchy tak dopravci nezbývá nic jiného, než zařízení vymontovat a zaslat na výměnu, která může trvat až 30 dní.

Tyto a mnohé jiné nepříjemné situace samozřejmě řeší nákup robustního zařízení, které je určeno výhradně pro dopravní prostředky a má všechny nezbytné homologace. Hlavní přednosti takového hardwaru jsou následující:

Robustní provedení – díky průmyslovému provedení zařízení odolává teplotním i provozním vlivům a umožňuje dlouhodobý provoz
Bezpečí pro vozidlo i cestující – zařízení splňuje potřebné homologace a jeho instalace do elektrických rozvodů vozidla znamená bezpečný provoz i ochranu cestujících při využití Wi-Fi připojení
Kvalitní podpora ze strany dodavatele – vzdálený i přímý servis a podpora na telefonu, pravidelné aktualizace, sledování aktuálního stavu zařízení, využití pro marketingové účely. To vše umožňuje online dohled, díky kterému je možné předejít situacím, kdy si na nefunkční připojení budou stěžovat samotní cestující.

Jak je z popsaných situací patrné, problematika poskytování internetu cestujícím má svá netušená úskalí, na která mohou dopravci narazit až v běžném provozu. Mnohdy je to bohužel pozdě a náklady na opravy, případně na výměnu celého řešení jsou vysoké, nehledě na časovou náročnost a nespokojenost cestujících. Z těchto důvodů by měli provozovatelé veřejné dopravy pečlivě zvážit výběr zařízení na poskytování Wi-Fi připojení a také dodavatele, který má za sebou dobré reference u jiných dopravců.

Viz http://www.wifivmhd.cz

TZ MOBILBOARD