Přepravní kontrola ve veřejné linkové dopravě.
Kulatý odznak kontrolora je z doby n.p. ČSAD, oválný je nový ze současné doby vzor "Dopravní podniky".

Informace o přepravní kontrole ve veřejné linkové dopravě - téma, které na BUSportálu zatím chybělo. Co lze očekávat od "revizora" a jaké jsou jeho pravomoci. Pro BUSportál Jiří Sladký.
Informace o přepravní kontrole ve veřejné linkové dopravě - téma, které na BUSportálu zatím chybělo. Co lze očekávat od "revizora" a jaké jsou jeho pravomoci. Pro BUSportál Jiří Sladký.
Přepravní kontrola ve veřejné linkové dopravě je prováděna na základě ustanovení § 18 a) Zákona č. 111/1994 Sb.

Výkon přepravní kontroly provádějí buď pověření zaměstnanci konkrétních dopravních firem, nebo může být výkon přepravní kontroly objednán u nezávislých odborných firem, které se touto činností fundovaně zabývají. Zkušenosti jednoznačně vypovídají ve prospěch nestranné kontroly, prováděné cizí osobou bez vztahu k místu kontroly. O výsledku provedené přepravní kontroly ve sjednaném rozsahu je zpracována písemná zpráva.

Jedná-li se o dotovanou dopravu v rámci závazku veřejné služby, může být stanovena dopravci povinnost zajistit provádění nezávislé přepravní kontroly.

Pracovník přepravní kontroly, vybavený kontrolním odznakem nebo průkazem dopravce, vystupuje jako tzv. „pověřená osoba“, která je oprávněna dávat cestujícím pokyny a příkazy k zajištění jejich bezpečnosti, bezpečnosti a plynulosti dopravy, a bezpečnosti ostatních cestujících. Na základě interních předpisů dopravce je pracovník přepravní kontroly zpravidla nadřazen řidičům autobusů, jejichž výkon služby kontroluje.

Činnost pracovníků přepravní kontroly je zaměřena úroveň přepravní služby jako celku. Zpravidla se kontroluje dodržování přepravní a tarifní kázně řidičů i cestujících, stav vozidel veřejné linkové dopravy, označování vozidel předepsanými prvky (směrové tabule, obchodní jméno dopravce, zveřejnění ceníku a přepravních podmínek), stav a platnost jízdních řádů na zastávkách a jejich dodržování, případně další prvky přepravy podle zadání.

Pokud se týká tarifní kázně, je prováděna kontrola platnosti jízdních dokladů cestujících, vydávání správných jízdenek řidiči nebo uznávání jízdních dokladů předem opatřených, kontrola oprávněnosti zlevněného jízdného v souladu s Cenovým výměrem Ministerstva financí ČR. Jízdní doklad je dokladem o uzavření přepravní smlouvy s dopravcem.

Pracovník přepravní kontroly je oprávněn uložit cestujícímu, který se neprokázal platnou jízdenkou, zaplatit jízdné a přirážku k jízdnému nebo vyžadovat od cestujícího, aby se prokázal osobními údaji potřebnými k vymáhání těchto částek, a při odmítnutí aby následoval pracovníka přepravní kontroly na vhodné pracoviště veřejné správy ke zjištění totožnosti. Dále je oprávněn vyloučit z přepravy cestujícího, který se na jeho výzvu neprokáže platným jízdním dokladem a nesplní povinnost zaplatit jízdné a přirážku k jízdnému, případně pokud i přes upozornění nedodržuje přepravní řád (Vyhl.č. 175/2000 Sb. a smluvní přepravní podmínky dopravce).