Přehlídka automobilové techniky aneb To bude jízda…
Jedna z prvních velkých akcí pro milovníky historických silničních vozidel se uskuteční o víkendu v Brně. Foto Technické muzeum v Brně

Technické muzeum v Brně otevře po dvou letech o víkendu 23. a 24. dubna depozitáře historických vozidel. K vidění bude celá řada techniky, od závodních aut,  autobusů, vojenské techniky, až po traktory a hasičské vozy.

Technické muzeum v Brně otevře po dvou letech o víkendu 23. a 24. dubna depozitáře historických vozidel. K vidění bude celá řada techniky, od závodních aut,  autobusů, vojenské techniky, až po traktory a hasičské vozy.

Tradiční akce Přehlídka automobilové techniky aneb To bude jízda… se vrací. Po dva dny 23. a 24. dubna 2022 v areálu depozitáře v Brně-Řečkovicích si zájemci mohou přijít prohlédnout vozy městské hromadné dopravy, osobní automobily a vojenskou techniku.

Pozvání přijali i hosté, mimo jiné Dopravní společnost Zlín – Otrokovice, BusLine Semily, či členové Tatra klubu Kolín. Z novinek, které muzeum získalo na sklonku loňského roku, uvidí návštěvníci z oboru vojenské techniky - Militaria - radiolokátor P-19 na podvozku nákladního automobilu ZIL-131 a letištní přehledový a přistávací radiolokátor RPL-5.

V letošním roce mimo jiné připomeneme 40. výročí provozu autobusu KAROSA řady 700 v brněnské MHD, stejně jako dvacet let provozu nízkopodlažních autobusů,“ říká garant akce Tomáš Kocman, kurátor oboru Městská hromadná doprava TMB. „Nebudou chybět ani tradiční okružní jízdy historickými autobusy do okolí. Ty budou po půlhodinách vyjíždět od 10.00 do 16.30 z areálu v Brně-Řečkovicích.“

Z oboru Historická vozidla a spalovací motory se mohou zájemci těšit např. na vybrané automobily z 50. let  bývalé RVHP (Rady vzájemné hospodářské pomoci), traktory, závodní auta Škoda 120 Rally, Škoda Pick up Free a další. Zejména pak na parní nákladní automobil Škoda Sentinel, vyráběný v letech 1924–1935 ve Škodových závodech.

Ze sbírek oboru Militaria Technického muzea představíme vybranou vojenskou techniku jako průřez sbírkovým fondem,“ představuje další nabídku akce Přehlídka automobilové techniky kurátor tohoto oboru Roman Řezníček. „Vystavíme vozidla Praga V3S různého provedení, které doplní vybrané vozy značky Avia. Dalšími prezentovanými značkami bude Tatra 148 – pojízdné zařízení pro očistu bojové techniky a málo známý nákladní automobil ROSS R210, který se měl na začátku 90. let stát nástupcem legendární Pragy V3S. Nákladní vozidla doplní obrněný transportér OT-64 SKOT a vozidla Tatra 813, s nimiž dojedou soukromí majitelé.“ Kromě již na začátku zmíněných nových přírůstků oboru Militaria si budou moci návštěvníci prohlédnout také civilní provedení silničního tahače a jeho vojenské provedení v osmikolové verzi známé pod pojmenováním KOLOS. „Toto vozidlo v současné době prochází renovací, má sundanou nákladní korbu, zájemci tak uvidí konstrukci unikátního podvozku značky Tatra,“ doplňuje Roman Řezníček.

Přehlídku dále rozšíří ukázky historické hasičské techniky, hasičská výstroj a výzbroj ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem JMK.

Areál bude zpřístupněný po oba dny od 9.00 do 17.00. Vstupné bude jednotné 30 Kč, přičemž volný vstup budou mít děti do výšky 130 cm a ZTP. Vstupenky na okružní jízdy historickými autobusy ze sbírky TMB si budou moci zájemci koupit přímo v areálu. Z důvodu omezené kapacity vozidel a velkého zájmu je výhodnější zakoupit si lístek předem.

Vchod do areálu bývalých kasáren leží přímo u zastávky linek č. 41, 71 „Žilkova“, případně je dostupný pěšky od konečné tramvaje č. 1 v Řečkovicích. S ohledem na značně omezenou kapacitu vyhrazených parkovacích míst v areálu v Brně-Řečkovicích doporučují organizátoři návštěvníkům využít zejména uvedené linky MHD.