Praděd bude dostupný i pro seniory a osoby se sníženou mobilitou
Na Praděd se mohli hendikepovaní občané a lidé starší 65 let nechat vyvézt autobusem i vloni. Foto Z-Group bus

Od středy 13. července začínají znovu jezdit speciální autobusy pro občany 65+ a 3 vozíčkáře na nejvyšší horu Jeseníků. Z-Group bus vypraví linku každou středu.
Od středy 13. července začínají znovu jezdit speciální autobusy pro občany 65+ a 3 vozíčkáře na nejvyšší horu Jeseníků. Z-Group bus vypraví linku každou středu.
Díky speciální autobusové lince se mohou méně pohybliví a starší občané dostat do podmanivých míst nejvyššího vrcholu Jeseníků, až k vysílači na Pradědu.  Vyjede vždy jednou týdně, každou středu až do 21. září.

Pro letošní rok se nám podařilo zajistit povolení k 11 výjezdům autobusem k vysílači na Pradědu. První výjezd bude již 13.7.2022 a další budou následovat každou středu. Jedná se o jedinečnou příležitost, jak mohou hendikepovaní občané a občané starší 65 let navštívit nejvyšší horu Jeseníků. Na linku nasazujeme nízkopodlažní autobus umožňující přepravu až 3 vozíčkářů,“ sdělil oblastní ředitel Z-Group bus, divize Morava Jan Širc

Přeprava bude umožněna pouze cestujícím starším 65 let a majitelům průkazů ZTP (bez omezení věku). Kapacita autobusu je 38 cestujících. V autobuse jsou vyhrazena 3 místa pro cestující na invalidním vozíku.  Autobus bude vyjíždět v 15:10 z Karlovy Studánky, k vysílači na Pradědu dorazí v 15:45. Na cestu zpět z Pradědu vyrazí v 17:15 a do Karlovy Studánky se vrátí v 17:50. Cena jízdenky je 190 Kč. Jízdenky je možné rezervovat a koupit on-line prostřednictvím e-shopu.

Výjezd na Praděd navazuje na linku 910110 Opava – Krnov - Karlova Studánka, která pojede každou středu přes Krnov. Jízdenky na linku 910110 lze koupit přes IDOS.cz. Na lince platí státní slevy. Rezervace cestujícího na invalidním vozíku z Výjezdu na Praděd bude platná i jako místenka na linku 910110 v obou směrech. Pokud cestující na invalidním vozíku chce využít i linku 910110, uvede svou nástupní zastávku do rezervačního formuláře Výjezdu na Praděd. Na lince 910110 pak zaplatí jízdné u řidiče.

Z vyhlídky na Pradědu ve výšce 80 m, která je přístupná výtahem, je za dobrého počasí krásný rozhled na Lysou horu, Sněžku a Radhošť, při velmi dobré viditelnosti dokonce na Vysoké Tatry a Malou Fatru na Slovensku nebo Nízké Alpy v Rakousku. Běžně se sem lze dostat po pěších stezkách nebo po cyklistických trasách. Díky speciální autobusové lince si tuto nádheru mohou užít i senioři a osoby se sníženou mobilitou.   


Praděd bude dostupný i pro seniory a osoby se sníženou mobilitou