Pozvánka: Co bude k vidění letos na CZECHBUSU?
CZECHBUS 2022 začíná v PVA EXPO PRAHA v Letňanech 22. listopadu 2022 v 10 hodin. Ilustrační foto ABF

Návštěvu veletrhu si nenechte ujít, autobusových premiér pro Českou republiku bude hodně. Výrobci představí hybridní i plně elektrické autobusy, dokonce i v kloubové verzi. Chybět nebudou ani luxusní autokary SETRA, NEOPLAN, VOLVO nebo ISUZU. Průběžně doplňujeme.

Návštěvu veletrhu si nenechte ujít, autobusových premiér pro Českou republiku bude hodně. Výrobci představí hybridní i plně elektrické autobusy, dokonce i v kloubové verzi. Chybět nebudou ani luxusní autokary SETRA, NEOPLAN, VOLVO nebo ISUZU. Průběžně doplňujeme.

11. ročník veletrhu autobusové dopravy CZECHBUS nabídne návštěvníkům přehlídku novinek a trendů z oboru. Souběžně bude od 22. až 24. listopadu na nejmodernějším výstavišti v Praze, PVA EXPO PRAHA v Letňanech, probíhat veletrh SCTS - SMART CITY TRANSPORT SOLUTIONS, který se věnuje dopravní infrastruktuře chytrých měst a přinese unikátní koncept simulace města ve výstavní hale.

Co bude na veletrhu CZECHBUS k vidění: samozřejmě nové modely autobusů a jejich příslušenství

Návštěvníci budou mít možnost prohlédnout si nejkratší verzi plně nízkopodlažního 100 % elektrického autobusu E-WAY 9,5m, Streetway 12m s novou kabinou řidiče, nedávno představený Crossway LE line 12m hybrid na stánku IVECO BUS a na venkovní ploše dvanáctimetrový E-WAY, dieselový Crossway PRO 12 v luxusním provedení s koženými sedačkami a Crossway LE line 12 - nejprodávanější model od Iveco. Nový městský kloubový elektrický autobus SOR NS 18 Electric a 12metrový trolejbus SOR TNS 12, který vzniká ve spolupráci SOR Libchavy s Dopravním podnikem města Brna. EvoBus v České republice poprvé ukáže novou generaci SETRA ComfortClass a TopClass a na venkovní ploše Mercedes-Benz Conecto hybrid a Intouro hybrid. Na stánku ŠKODA Group si můžete prohlédnout nový autobus na vodík Škoda H’CITY, autobus s palivovými články má testovat pražský dopravní podnik na lince č. 170. Přijede znovu i turecký Karsan. ROŠERO-P představí v Letňanech minibus na vodík a s hybridním i plně elektrickým pohonem. Volvo Group Czech Republic vystaví modernizovanou řadu zájezdových autobusů Volvo 9700 s novou karosérií a s novým Volvo B13R podvozkem s 13 litrovými motorem. Elektrobus MAN Lion's City 12E, nedávno vyhlášený jako Autobus roku 2023, bude k vidění na stánku MAN Truck & Bus Czech Republic. Doplní ho nízkopodlažní meziměstský model MAN Lion's Intercity LE s oceněním IF Design Award 2022 a dálkový autobus roku 2022 Neoplan Cityliner. Prohlédnout si můžete také letošní novinku od Scania - model Fencer. V hale 4 tyto autobusové výrobce doplní společnost MOLPIR a dále BUSE svými informačními systémy.

TURANCAR na CZECHBUSU představí pět vozidel. Na stánku v hale 3 elektrický ISUZU NovoCiti Volt 8m (v československé premiéře), ISUZU NovoCiti Life (Class 1, v barvách pro MHD Znojmo, kde vyjedou od února 2023) a ISUZU VISIGO Hyper (zájezdový autobus 9,5 m), na venkovní ploše dále ISUZU NovoCiti Life (Class 2) a ISUZU CitiBus LE 9,5. Z Polska dorazí minibusy značky Bus Factory, který je letos na veletrhu nově, a Mercus Bus. Elektrický bateriový autobus a s palivovými články bude prezentovat Mobility & Innovation Production.

Z oboru doplňků, odbavovacích a informačních systémů, vybavení a servisní techniky se budou prezentovat AD TECHNIK, ANVI TRADE, Asfinag, AUTO-BUS.cz, BTO – BILETO, BUSTEC, CAR–MONT, ČEZ, Eberspächer Praha, Glaspo Trade, Ing. Ivo Herman, MAKRO–ND, MITERAL- Ing. Alice Smejkalová, Mikroelektronika, ONE System, PAKRA, PRAKLIMA, Rohožky SAMBA,  Slovak Lines, STER, VOITH, WEBASTO, ZF–SERVIS nebo WEBCO.

Do haly 2 Dopravní podnik hlavního města Prahy přiveze jeden ze svých elektrických autobusů Škoda 36BB E'CITY (premiérově byl na Czechbusu uveden vloni). Solaris letos na veletrhu nevystavuje, minimálně jeden jeho autobus ale na výstavě bude. DPP ukáže svůj midibus Solaris Urbino 10,5. Na stánku ROPIDu si můžete prohlédnout mimo jiné výstavu nové grafiky navigačních tabulí a prvků čitelné Prahy.

Již tradičně nemohou na veletrhu chybět historické autobusy. RTO klub letos přiveze výhradně autobusy provozované v zájezdové, komerční a podnikové dopravě v období čtyřicátých až šedesátých let. Svůj klubový kalendář na rok 2023 pokřtí členové v úterý 22. listopadu v 10 hodin.

Kompletní přehled vystavovatelů najdete ZDE.

Doprovodný program veletrhu CZECHBUS

První den veletrhu, v úterý 22. listopadu od 10:30 zaplní Kongresový sál odborná konference o aktuálních trendech v odbavovacích a informačních systémech (OIS) ve veřejné osobní dopravě připravená Sdružením pro dopravní telematiku – Veřejná doprava „on line“. Formou přednášek se dozvíte o možnostech financování ITS z IROP nebo programu Doprava 2021-2027, o novinkách v platebních nástrojích a odbavení pro cestující a to i prostřednictvím mobilních aplikací.  

22. listopadu se na výstavišti sejde také Odborná sekce osobní dopravy Sdružení ČESMAD

Následující den, 23. listopadu, pořádá firma Ing. Jakub Slavík, MBA – Consulting Services Konferenci Elektrické autobusy a vlaky pro město, dozvíte se mj. o aktuálních vývojových trendech v oblasti elektrických autobusů (také autonomních elektrických minibusů), městské a příměstské kolejové dopravy. Zajímavostí konference je diskusní blok o aktuálním stavu a blízká budoucnost elektrické dopravy v Moravskoslezském kraji (bateriové vlaky, vodíkové vlaky, vodíkové autobusy).

Úplnou novinkouv rámci CZECHBUSU je letos SCTS - SMART CITY TRANSPORT SOLUTIONS - interaktivní, specializovaný B2B veletrh se zaměřením na dopravní infrastrukturu chytrých měst. V části výstavní haly 2 bude nasimulován koncept chytrého města. Hlavními body budou zejména řízení dopravního provozu, řešení parkování, informační a odbavovací systémy, platební a satelitní technologie, elektrické dopravní prostředky pro veřejnou dopravu, infrastruktura pro městskou mobilitu a celkově městská doprava budoucnosti. K chytrému městu patří také autonomní dopravní prostředek, ani ten nebude chybět. Svou expozici představí mimo jiné E.ON, Ekolo, MEVA, HOBBYTEC, ENERGY HUB, Spel, Colmex, Roboauto, BringAuto i ČVUT.

Součástí veletrhu SCTS je dvoudenní konference na téma Čistá energie v hromadné dopravě, která proběhne od 22. do 23. listopadu. Partnerem konference je Skupina ČEZ a projekt je realizován s finanční podporou hlavního města Prahy. Hlavními tematickými bloky jsou novinky a trendy elektrických autobusů, jejich dobíjení a financování, Smart City řešení pro hromadnou dopravu a dotace. V rámci programu vystoupí řečníci ze státních i nestátních organizací. Kompletní program konference ZDE.

Pořadatel veletrhu. společnost ABF, opět vybere TOP expozici. Připomeňme, že vloni získaly ocenění za nejhezčí stánky ŠKODA TRANSPORTATION a BUSE.

Program veletrhu

Zahájení je plánováno 22. listopadu v hale č. 4 na 10 hodinu. Již od 9 hodin proběhne v kongresovém sále tisková konference IVECO BUS. Následovat bude od 10:30 SOR (hala 4, číslo stánku 4A02), v 11:00 ŠKODA Group (hala 4, číslo stánku 4B01) a 11:30 MAN (hala 4, číslo stánku 4C02).

Významnost veletrhu CZECHBUS, který letos proběhne v Praze už po jedenácté, potvrzují také opakovaně udělené záštity od Ministerstva průmyslu a obchodu, Hlavního města Prahy, Hospodářské komory ČR, Svazu průmyslu a dopravy ČR, Dopravního podniku hl. m. Prahy, Sdružení pro dopravní telematiku, Sdružení dopravních podniků ČR, Regionálního organizátora Pražské integrované dopravy ROPID a Asociace krajů ČR. Expozice si prohlédne také ministr dopravy Martin Kupka.

Partnerem veletrhu je Skupina ČEZ a oficiálními vozy jsou automobily značky FORD.

Na veletrhu CZECHBUS v roce 2021 se představilo 88 vystavovatelů z 8 zemí světa na hrubé výstavní ploše 12 070 m2. Počet návštěvníků převýšil 3 200. Návštěvnost určitě ovlivnila i situace s omezeními kvůli COVID-19, letos by tak autobusový veletrh na domácí půdě mohl přilákat ještě více lidí, vystavovatelé připravili řadu českých premiér. Kromě výše uvedených se může objevit i nějaké další překvapení.