Po roce ve Zlíně a Otrokovicích opět vyjedou historická vozidla MHD
Červený historický trolejbus Škoda 9 Tr bude jezdit 1. i 8. května na lince č. 2 mezi obratištěm Bartošova čtvrť a železniční stanicí v Otrokovicích. Na Prvního máje i s vlekem Jelcz PO-1E. Naposledy mohli trolejbus z roku 1979 využít zájemci 11. září 2021 při příležitosti Zlínského filmového festivalu. Foto Vojtěch Cekota

Dopravní společnost Zlín – Otrokovice vypraví o květnových svátcích na běžné linky trolejbusy Škoda 9 Tr, Škoda 14 Tr a autobusy Karosa ŠM 11 a Škoda 706 RTO.

Dopravní společnost Zlín – Otrokovice vypraví o květnových svátcích na běžné linky trolejbusy Škoda 9 Tr, Škoda 14 Tr a autobusy Karosa ŠM 11 a Škoda 706 RTO.

Historické trolejbusy a autobusy vypraví DSZO o nedělích 1. a 8. května 2022 na linky s cestujícími, zastavovat budou na všech zastávkách dané linky. „Cestující si budou moci v různých částech Zlína a Otrokovic vozidla vyfotografovat a také se jimi svézt, a to za běžných tarifních podmínek. Budou v nich platit jízdní doklady pro jednotlivou jízdu i časové kupony a také všechny slevy, pokud na ně mají cestující nárok,“ uvedl ředitel DSZO Josef Kocháň. Ve vozidlech budou instalovány standardní označovače jízdenek. Ve vlečce, která bude 1. května na lince 2 připojena za trolejbusem 9 Tr, cestujícím jízdenky označí nebo i prodá průvodčí.

Trasy a typy vozidel


Červený historický trolejbus Škoda 9 Tr bude jezdit 1. i 8. května v čase přibližně od 10 do 17 hodin na lince č. 2 mezi obratištěm Bartošova čtvrť a železniční stanicí v Otrokovicích. Přidaný spoj se zvláštním jízdním řádem bude jezdit jedenkrát za dvě hodiny. Vyjíždí ze zastávky Baťova nemocnice v 9:18, další odjezdy jsou vedeny z Bartošovy čtvrti v 11:14, 13:14 a v 15:14 hodin, od železniční stanice v Otrokovicích v 10:28, 12:28, 14:28 a v 16:28 hodin (tento spoj míří do vozovny – končí na zastávce Baťova nemocnice). Pouze dne 1. května bude za tímto historickým trolejbusem připojen také červený vlek Jelcz PO-1E.

Žlutý trolejbus typu Škoda 14 Tr bude zařazen jako standardní spoj na lince 9 (Baťova nemocnice – Jižní Svahy-Středová), a to v 7:48 hodin ze zastávky Baťova nemocnice a následně budou vedeny odjezdy ze Středové ve 20. minutě každé hodiny, od nemocnice ve 40. minutě. Poslední spoj pojede ze Středové v 19:08 do vozovny.

Červeno-krémový historický autobus ŠM 11 bude vypraven v čase od 9:16 hodin z Bartošovy čtvrti-Zdravotnické školy, následně v 9:42 z Pasek jako jeden ze standardních spojů na lince 33. Dále pojede z Bartošovy čtvrti-Zdravotnické školy ve 26. minutě každé hodiny a z Pasek v 52. minutě každé hodiny. Poslední odjezd je veden v 16:52 z Pasek.

Modrý historický autobus Škoda 706 RTO vyjede do Otrokovic. Bude jezdit jako přidaný spoj podle zvláštního jízdního řádu na lince 55 (Otrokovice-železniční stanice – Štěrkoviště) v hodinovém intervalu. Během dne bude vypraveno sedm párů spojů, první spoj vyjede od železniční stanice v 9.58, poslední v 15.58 hodin. Zpět od Štěrkoviště poprvé v 10:12, naposledy v 16:12 hodin.

Jízdní řády historických jízd zveřejní DSZO bezprostředně před termínem akce na všech zastávkách, na kterých budou historické vozy zastavovat. V případě nenadálé poruchy historického vozidla by byly historické jízdy na linkách se zvláštními jízdními řády zrušeny bez náhrady, na linkách, kde budou představovat standardní spoje, by místo veteránů vyjela současná vozidla MHD.