Plnicí stanice CNG v Humpolci  je zaintegrována do stávající benzinové stanice

Stanice slouží veřejnosti od ledna 2013.
Stanice slouží veřejnosti od ledna 2013.
V současné době je v České republice v provozu bezmála padesát plnicích stanic CNG. Drtivá většina z nich však neposkytuje motoristovi obvyklý standard, na který je zvyklý při čerpání pohonných hmot. Čerpání CNG tak bylo v minulosti zatíženo řadou kompromisů, které musel uživatel vozu překonávat - ať již problematickou dostupností plnicích stanic, nebo omezenou možností platby jen prostřednictvím tankovacích automatů. CNG tak dlouhou dobu bylo palivem „pro znalé“ – tedy pro firmy a jednotlivce, kteří o toto perspektivní palivo projevovali aktivní zájem.

„Pro pokračování rozvoje CNG mobility do blízké budoucnosti je však nutné toto palivo zákazníkovi zpřístupnit stejným standardem, jaký je obvyklý pro tradiční pohonné hmoty, jen tak bude mít motivaci kupovat vozy na CNG,“ komentuje současnou situaci na trhu Miroslav Stříbrský, jednatel společnosti NEXT Energy. Tímto standardem - podobně jako již v mnoha evropských zemích – je čerpání CNG jako dostupného paliva na běžných čerpacích stanicích pohonných hmot. Společnosti E.ON Energie, a. s., a NEXT Energy, s.r.o., ve spolupráci se sítí čerpacích stanic Benzina otevřely již koncem minulého roku první dvě čerpací stanice CNG, které jsou pilotním projektem tohoto standardu. „Výdejní stojany CNG byly umístěny v bezprostřední blízkosti víceproduktových stojanů na tekutá paliva, zákazník tak může do svého CNG vozu pohodlně nečerpat i benzín, aniž by musel přejíždět na jiné místo,“ doplňuje Miroslav Stříbrský.

Součástí komplexního řešení je i velký komfort ve výběru platebních prostředků: stejně jako u běžných pohonných hmot je možno zaplatit za CNG na pokladně čerpací stanice hotově v korunách nebo v EUR, všemi druhy bankovních karet a dále všemi palivovými kartami počínaje CCS, přes karty Benzina až po mezinárodní karty Routex nebo DKV. Nezanedbatelné je i pohodlí, které majiteli CNG vozu poskytuje zázemí čerpací stanice. Zprovozněním právě této stanice na D1 na exitu 90 Humpolec byl pokryt nejslabší bod na mapě CNG. Podobně koncipovaná je i stanice Benzina u křižovatky D1 a D2 v Brně na Kaštanové ulici.

Společnosti E.ON Energie a Next Energy vedou jednání a přípravy na rozšiřování tohoto standardu na další sítě čerpacích stanic. CNG je stále cenově zajímavým a ekologicky šetrným palivem.
Technické parametry stanice CNG Benzina Humpolec – Vystrkov
Vysokotlaký kompresor BAUER KOMPRESSOREN MÜNCHEN

typ: CFS 23.2-38-ECO
max. výkon: 135 m3/hod
vstupní tlak zemního plynu: 1 bar
výstupní tlak (CNG): max. 300 bar
příkon motoru kompresoru: 37 kW
celkový příkon plnící stanice: 43,5 kW
mazání: olejem chlazení: vzduchem
sušení plynu: se sledováním tlakového rosného bodu plynu na vysokotlaké straně kompresoru
vysokotlaký zásobník: baterie lahví 42 ks o vodním objemu 80 I, rozdělený do tří sekcí, celkový objem 3 360 I
skladovací množství plynu: 1 100 m3 při přetlaku 300 bar

Kompresorovna i vysokotlaký zásobník je umístěn v kompaktním železobetonovém kontejneru.

Výdejní stojany ADAST SYSTEMS ADAMOV

Tříliniové plnění řízené algoritmem výdejního stojanu
1 ks typ: V-line DUPLEX, hubice 2 x NGV 1 (2 výdejní místa pro osobní vozy)
1 ks typ: V-line MONO s tankovací hubicí 1 x NGV 2 (1 výdejní místo pro nákladní vozy a autobusy)

Platební místo UNICODE SYSTEMS: pokladna čerpací stanice Benzina

Platby zákaznickou kartou CNG, flotilovými kartami CCS, Benzina, Routex, DKV apod., dále všemi bankovními kartami. Hotovostí v CZK a EUR.
Z TZ E.ON Česká republika
BUSportál: Dodáváme, že tento styl integrace do stávající "benzinky" byl uplatněn u jedné z prvních velkých CNG stanic v Táboře, nadějná tendence ale nebyla i kvůli zbytečně přísným předpisům dále rozvíjena, je tedy potěšitelné, že se legislativa umoudřila a že se investoři k tomuto stylu vrací. K samotnému místu na D1 lze jen konstatovat, že včera bylo pozdě. I pro automobily s přestavbou se tak stává např trasa Plzeň - Brno s využitím stanice v Žebráku a Pražského okruhu bez nutnosti zajíždět do Prahy CNG "přítulnou".

Plnicí stanice CNG v Humpolci  je zaintegrována do stávající benzinové stanice
Plnicí stanice CNG v Humpolci  je zaintegrována do stávající benzinové stanice
Plnicí stanice CNG v Humpolci  je zaintegrována do stávající benzinové stanice
Plnicí stanice CNG v Humpolci  je zaintegrována do stávající benzinové stanice
Plnicí stanice CNG v Humpolci  je zaintegrována do stávající benzinové stanice