Pátá etapa rozšiřování IDS JMK.
Tisková konference (zleva): Rostislav Snovický – odbor dopravy Jihomoravského kraje, Jaroslav Pospíšil – radní pro dopravu Jihomoravského kraje, Jaromír Holec – ředitel KORDIS JMK, Jiří Horský – KORDIS JMK a Květoslav Havlík &#821

Z tiskové konference 9.12.2008.
Reklama
Z tiskové konference 9.12.2008.
Jihomoravský kraj a koordinátor Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje (IDS JMK) uspořádali 9. prosince 2008 tiskovou konferenci, na které seznámili novináře s hlavními změnami, které přináší pátá etapa rozšiřování IDS JMK.

Start etapy byl stanoven na termín celostátní změny jízdních řádů 14. prosince 2008. Nově zaintegrovány byly oblasti Hodonínska, Veselska a Břeclavska včetně městské hromadné dopravy v Kyjově, Hodoníně, Břeclavi a nové městské linky v Mikulově. Radní pro dopravu Jihomoravského kraje Jaroslav Pospíšil ve své úvodní řeči shrnul průběh jednotlivých etap integrace a upozornil na jednu kuriozitu, konkrétně na linku 910, která mezi Hodonínem a Sudoměřicemi projíždí přes území Slovenské republiky. Výhody IDS JMK tak mohou využívat i obyvatelé slovenských obcí Sklaica, Vrádiště, Holíč a Kátov.

Ředitel KORDIS JMK, spol. s.r.o. Jaromír Holec se věnoval základním informacím o páté etapě rozšiřování IDS JMK. Připomenul, že v rámci informování cestující veřejnosti bylo vytištěno velké množství informačních letáků, které byly spolu s pamětními jízdenkami rozeslány všem nově zaintegrovaným obcím, aby se jejich obyvatelé se změnami mohli s předstihem seznámit. Znovu upozornil na obvyklé informační zdroje, kde zájemci naleznou aktuality týkající se IDS JMK, tedy webové stránky www.idsjmk.cz, e-mailové adresa info@kordis-jmk.cz a telefonní číslo 5 4317 4317.

Detaily dopravního řešení v nově zaintegrovaných oblastech představil ve své prezentaci Jiří Horský, vedoucí dopravního odboru KORDIS JMK, spol. s.r.o. Základ tvoří páteřní vlakové linky R5 a R6 spolu s autobusovou linkou 109 Hodonín – Brno. Na ně je pak podle principů integrovaného dopravního systému navázáno množství regionálních autobusových linek. Cestující mohou na celém území pokrytém IDS JMK využívat jednotného jízdného a jednotných jízdních dokladů. Jednorázové jízdenky mohou cestující zakoupit v předprodeji nebo přímo ve vozidlech u řidičů autobusů, předplatní jízdenky jsou prodávány na obvyklých předprodejních místech, kterými jsou pokladny autobusových a vlakových nádraží a přepážky České pošty.

Závěrečná část tiskové konference byla věnována evrospkému projektu BENEFIT, do kterého je spolu s partnery z dalších sedmi evropských měst zapojen i KORDIS JMK, spol. s.r.o. Květoslav Havlík, vedoucí oddělení marketingu a rozvoje KORDIS JMK, spol. s.r.o. upřesnil, že cílem celého projektu je shodně s cíli společnosti KORDIS JMK zkvalitnit služby v rámci veřejné dopravy. Projekt se zaměřuje na zlepšení dopravních služeb v rámci nových center se zvýšenou dopravní poptávkou. Těmi jsou v Brně nově vybudovaný univerzitní kampus v Bohunicích a rostoucí průmyslové zóny ve Slatině a Šlapanicích. Ve spojení se zlepšením dopravní dostupnosti chce také pro všechny uživatele veřejné dopravy výrazně zkvalitnit služby. Toho je možné dosáhnout úzkou spoluprácí s cestující veřejností i s dopravci věnovanou přístupu řidičů i dalších pracovníků v dopravě vůči cestujícím a důrazem na včasné a kvalitní informování cestujících.

Díky páté etapě rozšiřování IDS JMK bylo do systému začleněno dalších 124 obcí ležících na území 199 507 hektarů a služeb IDS tak může využívat dalších 254 347 obyvatel. V příštím roce by měla IDS JMK čekat poslední etapa rozšiřování, která pokryje oblast Znojemska.
Jan Havíř

Podrobná tisková zpráva