Nová tramvaj EVO1/o je v Olomouci
Do Olomouce dorazila ve čtvrtek 20. ledna čtvrtá sólo obousměrná tramvaj EVO1/o. Vůz je vybaven sedmi dveřmi, čtyřmi na pravé straně a třemi na levé straně. Foto DPMO

Ve čtvrtek 20. ledna převzal Dopravní podnik města Olomouce od Pragoimex novou tramvaj EVO1/o s evidenčním číslem 124.
Ve čtvrtek 20. ledna převzal Dopravní podnik města Olomouce od Pragoimex novou tramvaj EVO1/o s evidenčním číslem 124.
Do olomouckých ulic vyrazí čtvrtá olomoucká tramvaj EVO1/o v druhé polovině února, cestující ji podle Dopravního podniku města Olomouce (DPMO) budou moci potkat na všech linkách.

Oproti předchozím vozům je největší změnou pasivní antikolizní systém, který sleduje prostor v blízkosti vozidla a řidiče upozorní na možný střet s cyklistou, chodcem nebo jinou překážkou,“ popsal Jaroslav Michalík, předseda představenstva DPMO.

Kapacita tramvaje EVO1/o je 27 sedících a 85 stojících cestujících. Vůz je plně nízkopodlažní, má klimatizaci, USB zásuvky, kamerový systémem, interiér je ošetřen speciálním nástřikem nanotechnologií pro odstranění zápachu a bakterií a okna jsou polepena ochranou folií proti vandalům. Oboustranná tramvaj je vybavena sedmi dveřmi, čtyřmi na pravé straně a třemi na levé straně tramvaje s možností otevření ve směru jízdy pouze na pravé straně.

Za vůz zaplatil dopravní podnik 28 milionů korun bez DPH. Nákup je spolufinancován Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj prostřednictvím IROP ve výši 85% uznatelných nákladů.

Technické parametry vozu:


Hmotnost prázdného vozu: 21 900 Kg
Maximální šířka: 2,48 metru
Maximální výška: 3,56 metru
Délka: 16,6 metru
Nejvyšší provozní rychlost: 50 km/h