Německý eTicket je schválen

V rámci třetího záchranného balíčku německé federální vlády byl Deutschlandticket schválen jako následný produkt 9eurové jízdenky. Od 3. dubna 2023 si cestující mohou předobjednat elektronickou jízdenku za 49 eur u dopravních společností a sdružení a oficiálně začne 1. května 2023.

V rámci třetího záchranného balíčku německé federální vlády byl Deutschlandticket schválen jako následný produkt 9eurové jízdenky. Od 3. dubna 2023 si cestující mohou předobjednat elektronickou jízdenku za 49 eur u dopravních společností a sdružení a oficiálně začne 1. května 2023.

Deutschlandticket podle Volkera Wissinga, spolkového ministra pro digitální záležitosti a dopravu: Největší reforma veřejné dopravy v dějinách Německa a vzor pro Evropu.

Německá federální vláda letos podpoří veřejnou dopravu rekordní částkou. Spolkové země dostanou více než deset miliard eur na objednávku místní dopravy. K tomu 1,5 miliardy, kterými vyrovná polovinu ztrát z Deutschlandticket – druhou polovinu zaplatí jednotlivé státy.

"Samozřejmě jsme si vědomi toho, že samotný Detschlandticket nebude stačit k tomu, aby se lidé nadchli pro veřejnou dopravu ve výrazně větším počtu než dnes. Autobus a vlak budou mít přednost pouze v případě, že bude dobrá nabídka. Znamená to chytře koordinované, pravidelné taktování, snadný přestup a ve venkovských oblastech řešení pro první a poslední míli, které například dovezou ráno lidi z domova na nádraží a večer zpět," uvedl Volker Wissing.

Wising zároveň poděkoval spolkovým zemím, dopravním svazům a administrativnímu personálu. "Bylo potřeba objasnit některé velmi obtížné otázky a některé problémy se zdály být téměř nemožné vyřešit v tak krátké době. Protože se ale všichni shodli na tom, že tuto jízdenku chceme, vždy se zúčastnění nakonec dohodli." Poděkování směroval také na zaměstnance autobusových a vlakových dopravců.

Spolkový svaz německých autobusových společností (BDO) zároveň připomíná, že je potřeba právně zajistit nárok na kompenzaci pro soukromé autobusové společnosti a nutnost adekvátního financování Deutschlandticket. Uvítal specifikaci federálních tarifů, které by měly být brzy oznámeny.

Německo se také potýká s nedostatkem řidičů v soukromé autobusové dopravě. "94 procent středně velkých autobusových společností trpí nedostatkem řidičů. V důsledku toho stále více společností již není schopno plně zajišťovat své závazky. Proto BDO spolu s dalšími oborovými asociacemi volá po zásadní reformě školení profesionálních řidičů a omezení byrokracie. Konkrétně to znamená: integrace profesní kvalifikace řidiče do školení řidičů („2v1“), profesní kvalifikace řidiče a získání řidičského průkazu v cizích jazycích, úprava minimálního věku a nebyrokratické uznávání zahraničních řidičských průkazů. Realizace těchto nezbytných opatření může být úspěšná pouze tehdy, budou-li politika a průmysl spolupracovat. Proto naléhavě potřebujeme profesionální podporu,“ uvedl Karl Hülsmann, preziden BDO.