MVG v Mnichově kupuje nové elektrobusy od MAN
Provozní testy elektrického 12metrového autobusu MAN Lion's City E začaly v bavorském hlavním městě v roce 2020. Nyní MAN Truck & Bus vyhrál celoevropské výběrové řízení na 21 elektrických kloubových autobusů a dodá do MVG celkem 21 MAN Lion’s City 18 E. Foto MAN

Stadtwerke München objednala pro mnichovský dopravní podnik 21 nových elektrických kloubových autobusů MAN Lion's City E. Do provozu vstoupí v polovině roku 2023.
Stadtwerke München objednala pro mnichovský dopravní podnik 21 nových elektrických kloubových autobusů MAN Lion's City E. Do provozu vstoupí v polovině roku 2023.
Po celoevropském tendru na 21 kloubových elektrobusů pověřil městský poskytovatel veřejných služeb a mateřská společnost mnichovského dopravního podniku Stadtwerke München (SWM) společnost MAN Truck & Bus Deutschland, jako uchazeče s ekonomicky nejvýhodnější nabídkou, výrobou a dodávkou vozidel.

MAN dodá autobusy do poloviny roku 2023 a po dalších 14 kloubových Ebusco 2.2. objednaných na konci roku 2021 se flotila elektrických autobusů Münchner Verkehrsgesellschaft (MVG) rozroste na celkem 61 vozů.

18metrové autobusy vyráběné v závodě MAN v polských Starachowicích se dodávají ve čtyřdveřovém provedení. Vozidla jsou vybavena bateriemi s celkovou kapacitou 640 kW a využívající chemii nikl-mangan-kobalt-oxid (NMC), na jedno nabití mají vozidla ujet až 250 km. O pohyb se starají dva elektronicky synchronizované elektromotory umístěné na střední a zadní nápravě. Na palubě je systém klimatizace CO2, který ve srovnání s konvenčními systémy výrazně snižuje spotřebu energie. CO2 je šetrný k životnímu prostředí a má poměrně nízkou hodnotu GWP (Global Warming Potential Index). CO2 využívá také tepelné čerpadlo k optimálnímu vytápění prostoru pro cestující v zimě.

"Potřebujeme spolehlivé e-busy s dlouhým dojezdem. Jedině tak můžeme dosáhnout našeho cíle a přejít od ropy k nulovým emisím v provozu. Do roku 2035 chceme provozovat naše autobusové linky zcela elektricky," říká Ingo Wortmann, šéf MVG a výkonný ředitel SWM Mobility.

Typicky pro MAN bude možné autobusy nabíjet pouze tradiční zásuvnou nabíječkou. Současné elektrobusy se nabíjí v depu na východě Mnichově. SWM a MVG letos otevřou nové autobusové depo v Moosachu pro nabíjení až 56 elektrobusů a plánují další rozšíření dobíjecí infrastruktury.

Podle kritérií veřejné zakázky musí výrobce vybavit vozidla bezpečnostním kamerovým systémem, zařízením pro počítání cestujících a inovativními asistenčními systémy pro řidiče, včetně hlídání mrtvého úhlu a pokročilého asistenta nouzového brzdění.

MAN a MVG v rámci svého partnerství testují od konce roku 2020 v provozu dvanáct metrů dlouhý sólo MAN Lion's City E. Bilance je pozitivní a autobus je důsledně dále vyvíjen a přizpůsobován potřebám MVG. Došlo k výrazným vylepšením: mimo jiné je nižší spotřeba, delší dojezd, větší komfort pro cestující a optimalizovaná klimatizace.