MAN Lion's City 10 E je Bus of the Year ve Španělsku
Ocenění pro MAN Lion's City 10 E. Byl zvolen „Autobusem roku ve Španělsku“ na National Transport Awards 2023 v Madridu. Foto MAN

Představený vloni na podzim, v sériové výrobě od začátku roku 2023 a již získal své první ocenění. Midibus MAN Lion's City 10 E byl zvolen „Autobusem roku ve Španělsku na National Transport Awards 2023 v Madridu.

Představený vloni na podzim, v sériové výrobě od začátku roku 2023 a již získal své první ocenění. Midibus MAN Lion's City 10 E byl zvolen „Autobusem roku ve Španělsku na National Transport Awards 2023 v Madridu.

Německý výrobce získal po "Bus of the Year 2023" pro svůj MAN Lion's City 12 E další ocenění. MAN Lion's City 10 E - midibus vyráběný od začátku roku v polských Starachowicích získal svou první cenu na National Transport Awards 2023 v Madridu.

Desetimetrový e-bus přesvědčil porotu složenou z dopravců a odborníků svou kapacitou baterie až 400 kWh, dojezdem až 300 kilometrů a jedním z nejmenších poloměrů otáčení na trhu pouhých 17,2 metru.

Stéphane de Creisquer, výkonný ředitel MAN Truck & Bus Iberia uvedl: „Jsme hrdí, že jsme obdrželi toto prestižní ocenění. Motivuje nás to nadále podporovat naše zákazníky inovativními řešeními a vozidly. Ocenění je dalším důkazem důvěry v naše produkty, protože Lion's City 10 E byl uveden na trh teprve nedávno, ale zahrnue  všechny zkušenosti získané s řadou elektrobusů Lion's City E."

Výhodou MAN Lion's City 10 E jsou kompaktní rozměry. Midibusová verze s délkou 10,5 metru dokáže zúročit své přednosti především v rostoucím využívání služeb „on-demand“ a také jako kyvadlová doprava do centra měst. Má podobnou kapacitu pro cestující jako mnoho 12metrových autobusů, ale vyžaduje podstatně menší prostor v těsných centrech měst a depech a je také mnohem lépe ovladatelný.

Při stavbě Lion's City 10 E konstruktéři spoléhali na platformu jeho většího bratra, Lion's City 12 E. Šířka, výška a převisy zůstaly nezměněny, stejně jako koncept zadní věže bez motoru, kam se vejdou další čtyři sedadla, má až 33 míst a kapacitu 80 cestujících. Ke zkrácení karoserie došlo mezi nápravami, kde se nepoužil okenní modul s celkovou délkou 10,5 metru a přispěl k úspoře hmotnosti kolem 350 kilogramů. I přes tuto výraznou změnu je na plošině pro stání stále místo pro invalidní vozík nebo kočárek. Je také možné nainstalovat třetí dveře, díky kterým je stále k dispozici 29 sedadel a pohyb cestujících se výrazně zlepší.

Díky těmto kompaktním rozměrům se výrazně zkrátil rozvor náprav z přibližně šesti metrů na 4,40 metru a poloměr otáčení klesl na 17,2 metru, což je rekordní hodnota, díky které je vůz extrémně ovladatelný. Stejně jako jeho bezemisní velcí bratři je Lion's City 10 E vybaven adaptivními tlumiči PCV pro dosažení nejlepších jízdních vlastností. Midibus tak bez problémů zapadá do porfolia elektrobusů - požívají se standardní komponenty a náhradní díly a nejsou potřeba žádná speciální řešení. I když je nejmenším městským autobusem nové generace MAN Lion's City, nabízí všechny pokročilé technologie svých delších kolegů. Z moderních bezpečnostních systémů ESP, aktivní asistent zatáčení, LED denní svícení nebo kamerový systém místo zrcátek MAN OptiView.

MAN Lion's City 10 E využívá osvědčené lithium-iontové baterie (NMC) koncernu s obzvláště vysokou hustotou energie a životností. Na střeše jsou instalovány čtyři nebo pět balíčků.  S pěti balíčky je výkon 400 kWh a dojezd až 300 km, se čtyřmi 320 kWh a dojezd 235 km. 10metrový e-bus se dobíjí v depu přes zástrčku CCS a maximálním výkonem 150 kW. Plné nabití se čtyřmi bateriovými sadami trvá méně než dvě a půl hodiny, s pěti bateriemi přibližně tři hodiny. Ideální je pro rychlé použití jako posila nebo na krátké trasy po městě.

Systém klimatizace CO2 společnosti MAN, který je k dispozici od poloviny roku 2022 a je zvláště udržitelný a je instalován na přání zákazníka.Je ekologičtější a zároveň výrazně efektivnější, což se pozitivně projevuje i na dojezdu. Kompaktní střešní systém je provozován s klimaticky neutrálním oxidem uhličitým (R744) namísto konvenčního chladiva R134a. „Udržitelnost, ale také efektivita a spolehlivost jsou hodnoty, které charakterizují naše Lion's City 10 E stejně jako ostatní eBusy MAN – a to bylo také skvěle přijato porotou španělské národní ceny za dopravu,“ říká Heinz Kiess, ředitel produktového marketingu Bus v MAN Truck & Bus.

Španělské národní ceny za dopravu byly založeny před 35 lety odbornými časopisy „Transporte 3“ a „Viajeros“. Porota složená z více než 500 podnikatelů z odvětví dopravy a odborníků z odvětví motorových vozidel každoročně vybírá nejlepší vozidlo prezentované na španělském trhu v deseti kategoriích od posledního ročníku udělování cen. Rozhodnutí jsou založena na komplexní analýze bezpečnosti, spolehlivosti, ziskovosti a efektivity vozidel.


MAN Lion's City 10 E je Bus of the Year ve Španělsku
Ocenění pro MAN Lion's City 10 E bylo předáno na National Transport Awards 2023 v Madridu. Foto MAN
MAN Lion's City 10 E je Bus of the Year ve Španělsku