Maďarsko zavádí superlevné jízdenky pro meziměstské cestování
Cílem maďarské vlády a ministerstva výstavby a dopravy je levnou jízdenkou na meziměstské autobusové a vlakové spoje snížit měsíční výdaje rodin na dopravu, zlepšit venkovskou mobilitu a podpořit popularitu ekologické železniční a autobusové dopravy. ©Volánbusz

Od 1. května 2023 platí v Maďarsku regionální a celostátní výhodné jízdenky pro vlaky a autobusy státních podniků MÁV-START, Volánbusz, MÁV-HÉV nebo GYSEV. Ještě více se vyplatí studentům.

 

Reklama

Od 1. května 2023 platí v Maďarsku regionální a celostátní výhodné jízdenky pro vlaky a autobusy státních podniků MÁV-START, Volánbusz, MÁV-HÉV nebo GYSEV. Ještě více se vyplatí studentům.

 

S novým typem tarifu, který je nejvýhodnější za poslední tři desetiletí, bude možné cestovat na meziměstských spojích v rámci krajů  na plnohodnotnou měsíční regionální jízdenku "Country Pass" za 9 450 forintů (585 Kč), národní jízdenka "National Pass" s neomezeným cestováním po celé zemi bude stát 18 900 forintů (necelých 1 200 Kč). Na oba tarify mohou studenti využít slevu 90 procent.

Cílem maďarské vlády a ministerstva výstavby a dopravy je snížit měsíční výdaje rodin na dopravu, zlepšit venkovskou mobilitu a kvalitu života, a podpořit popularitu ekologické železniční a autobusové dopravy, uvádí dopravní skupina MÁV.

Nový typ jízdenek bude dostupný v prodejních kanálech dopravců včetně online aplikací, a má tak zajistit snadnou dostupnost na národní úrovni. Měsíční jízdenky by měly být k dispozici od konce dubna.

Zavedení nové 30denní regionální jízdenky má posílit veřejnou dopravu na venkově. Jízdenka za 9 450 forintů bude levnější než měsíční jízdenka v Budapešti nebo 15 litrů paliva do osobního automobilu. Studentskou lze pořídit s 90procentní slevou za 945 forintů, což je zhruba cena dvou kopečků zmrzliny. Za dvojnásobnou cenu bude k dispozici 30denní celostátní jízdenka. Za 18 900 forintů bude levnější než současná jízdenka na 30 kilometrů. Studenti ji se slevou dostanou za 1 890 forintů. Zhruba za cenu běžného lístku do kina v menším městě tak mohou jet vlakem některého z dopravců nebo autobusem Volánbusu na výlet neomezeně po celé zemi. Nové jízdenky nepůjde použít ve vlacích vyžadujících místenku, v 1. třídě ani na spojích městské dopravy, včetně BKK v Budapešti, platí pouze na spoje poskytovatelů meziměstských služeb v Budapešti. Levné jízdné se týká desítek tisíc autobusů a tras po celém Maďarsku bez potřeby mít další jízdenky.

Podle webu Magyarbusz.info letos maďarská vláda vyčlenila na kompenzaci ztráty tržeb způsobené levnými jízdenkami 14 miliard forintů (přibližně 866 milionů Kč). Jde o 3,2 procenta z celkové částky určené letos na kompenzace ztrát dopravců v železniční osobní dopravě a meziměstské autobusové dopravě. Po zkušenostech po zavedení levných jízdenek může být částka revidována.