Jaké město bude mít největší flotilu vodíkových autobusů Solaris?
Ilustrační foto, zdroj: https://www.omnibusspiegel.de/

Dopravce RVK objednal u Solaris Bus & Coach dalších 20 vodíkových autobusů Urbino 12 a po realizaci posledních dodávek bude mít Kolín nad Rýnem flotilu až 35 vodíkových autobusů Solaris. 
Dopravce RVK objednal u Solaris Bus & Coach dalších 20 vodíkových autobusů Urbino 12 a po realizaci posledních dodávek bude mít Kolín nad Rýnem flotilu až 35 vodíkových autobusů Solaris. 
V roce 2020 Kolín nakoupil 15 vodíkových autobusů Urbino 12, které byly dopravci dodány v loňském roce. Nyní si RVK objednal dalších 20 vozů využívajících technologii vodíkových palivových článků. Smlouva počítá i s možností objednání dalších 20 vozidel stejného typu.

Konstrukčně, výbavou a výkonem budou vozidla velmi podobná těm z předchozí objednávky RVK. K pohonu tohoto typu autobusu je zapotřebí vodík. Prvek je uložen v plynné formě v nádržích na střeše v přední části vozidla. Vodíkové autobusy budou využívat sadu palivových článků o výkonu 70 kW. Elektřina vyrobená ve vodíkovém článku se bude v procesu reverzní elektrolýzy vody přenášet přímo do pohonného systému. V případě zvýšené poptávky po elektrické energii bude palivový článek podporován baterií Solaris High Power.

Stejně jako již dodaná vozidla i nově objednaná budou mít nejvyšší dostupné standardy výbavy. Cestující budou využívat vysoce účinnou klimatizaci a pokročilý informační systém. Autobusy budou mít k dispozici systém detekující chodce a cyklisty v mrtvém úhlu. Ten se sestává z přední kamery, dvou bočních kamer, zvukové a vizuální výstrahy. Kromě toho si zákazník RVK objednal také systém vzdálené správy flotily, který nabízí přístup k aktuálním údajům o vozidle.

Bezemisní revoluce, v níž je Solaris aktivním partnerem pro stovky provozovatelů veřejné dopravy, pokračuje a neustále si získává nové příznivce. V roce 2021 společnost dodala 54 bezemisních vodíkových autobusů zákazníkům v Itálii, Německu, Nizozemsku a Švédsku. V současnosti realizuje objednávky na více než 100 dalších vodíkových Urbino.

Zdroj: Solaris Bus & Coach a busportal.sk