Iveco Group se vrací k výrobě autobusů v Itálii
Skupina Iveco otevřela svůj další závod, nízko a bezemisní autobusy pro italské zákazníky bude vyrábět přímo v Itálii. Foto Autobusweb.com

Závod na montáž autobusů ve Fogii se zaměří na mobilitu s nulovými emisemi pro italské zákazníky. V plánu je produkce jednoho tisíce autobusů ročně. První autobus už sjel z výrobní linky - Crossway na metan.

Reklama

Závod na montáž autobusů ve Fogii se zaměří na mobilitu s nulovými emisemi pro italské zákazníky. V plánu je produkce jednoho tisíce autobusů ročně. První autobus už sjel z výrobní linky - Crossway na metan.

IVECO BUS, výrobce městských, meziměstských a turistických autobusů, značka Iveco Group, v úterý 18. dubna slavnostně otevřela svůj nový závod ve Foggii v Apulii (Puglia).

Podle plánu bude nové zařízení zaměstnávat při plném výkonu 100 vysoce specializovaných lidí na linkách vybavených nejmodernějšími technologiemi pro finální montáž a dokončování autobusů pro italský trh. Objem výroby závodu bude 1 000 autobusů s bezemisním (bateriový elektrický a vodíkový) a nízkoemisním pohonem (metan/biometan, nafta/bionafta) za rok. První autobus smontovaný v nové továrně bude pro TUA - Società Unica Abruzzese di Trasporto, která od Iveco objednala 100 meziměstských autobusů Crossway na zemní plyn.

Závod o velikosti 4 000 m2 je navržený tak aby byl udržitelný, nebude produkovat žádné emise CO2. 100 % jeho energie pochází z obnovitelných zdrojů, včetně více než 1 000 fotovoltaických panelů, které vyrobí 640 MWh ročně. Celý projekt se zaměřuje na snížení spotřeby energie a recyklaci, využití vysoce výkonných konstrukčních materiálů, inteligentního LED osvětlení a opětovného využití dešťové vody.

Iveco Group má již od roku 1975 ve Foggii závod na výrobu pohonných jednotek, tisíce průmyslových motorů vyrábí pro skupinu FPT i pro mezinárodní zákazníky. S 1 600 zaměstnanci je jedním z největších průmyslových závodů v Apulii. Investice do nového závodu na výrobu autobusů ve Fogii a v Turíně ve výši přibližně 40 milionů eur bude částečně kompenzována z prostředků italského Národního plánu obnovy a odolnosti.

Slavnostní otevření nového závodu přichází pouhých osm měsíců po položení základního kamene a necelý rok poté, co IVECO BUS oznámila svůj záměr vrátit se k výrobě autobusů v Itálii. Kromě nového závodu se budou na výrobě podílet další závody skupiny Iveco a italští dodavatelé: výzkum a vývoj související s bezemisními pohony a výrobou baterií má v kompetenci turínský závod FPT Industrial, koncernová značka pro pohonné jednotky, komponenty pro autobusy - od sedadel až po informační technologie - se budou co nejvíce nakupovat od italských dodavatelů.

Gerrit Marx, generální ředitel Iveco Group, uvedl: „Nový závod IVECO BUS ve Foggia představuje pro Iveco Group důležitou investici, která je plně v souladu s naší strategií udržet a posílit naši přítomnost v Itálii v centrech excelence, jako je náš historický závod na výrobu motorů ve Foggii. Jsme proto hrdí a je nám potěšením, že dnes vracíme výrobu autobusů do Itálie. Touto cestou poskytneme italskému sektoru veřejné dopravy naše technologicky nejvyspělejší a ekologicky nejudržitelnější vozidla“. Skupina Iveco byla založena v roce 2022, má osm značek, 26 závodů a zaměstnává 35 tisíc lidí. Itálie je základem strategie skupiny a otevření autobusového závodu ve Foggii je tak přirozenou volbou. Gerrit Marx zmínil také partnerství s Hyundai, které je dalším stavebním kamenem pro realizaci budoucích cílů Iveco Group.

Důležitost otevření nového závodu pro region podtrhla účast Adolfa Ursa, ministra pro obchod a Made in Italy, a Michele Emiliana, prezidenta regionu Puglia. Před 10 lety bylo v Itálii vyrobeno 5 700 autobusů, vloni z celkem 3 000 registrovaných jen 271 kusů. Pro zemi je proto nový závod vzorem pro povzbuzení průmyslové výroby.

Iveco Group, Autobusweb.com


Iveco Group se vrací k výrobě autobusů v Itálii
Otevření závodu Foggia 18. 4. 2023 - Gerrit Marx, Adolfo Urso, Domenico Nucera a Michele Emiliano. Foto Iveco Group