InnoTrans v Berlíně už v září
Poprvé jako téma veletrhu - vysokorychlostní doprava. Foto InoTrans

Celosvětový veletrh dopravní techniky představí světové novinky a řadu inovací v Berlíně od 20. do 23. září 2022. Kolejová vozidla, autobusy i hyperloop, novinek bude po delší přestávce mnoho.
Celosvětový veletrh dopravní techniky představí světové novinky a řadu inovací v Berlíně od 20. do 23. září 2022. Kolejová vozidla, autobusy i hyperloop, novinek bude po delší přestávce mnoho.
Výstavní plocha InnoTrans zabere letos celý veletržní prostor výstaviště Messe Berlin včetně nové veletržní haly hub27. Odborní návštěvníci se mohou těšit na více než 100 silničních i kolejových vozidel. Avizováno je mnoho novinek a inovací.

13. pokračování veletrhu po koronaviru bude místem pro osobní kontakty. Na pozemku pro silniční a kolejová vozidla, kde je k dispozici 3,5 km kolejnic, letos vystavovatelé ukáží přes 100 vozidel. Firmy Siemens Mobility a Deutsche Bahn prezentují projekt H2goesRail a Mireo Plus H, což je nová generace vodíkových vlaků. Stadler představí letos 7 vozidel. Slovenský výrobce vagónů na přepravu zboží, Tatravagónka, plánuje na akci přivézt 6 vozidel, která mají doplnit její stánek. Upozornit je potřeba na Ideenzug City – což je rychlodráha / městská dráha budoucnosti – od DB Regio s 12 tématickými světy, automaticky konfigurovatelnými možnostmi sezení či stání, flexibilní prostorovou koncepcí, interaktivními okny, držáky pro E-Scootery apodobně. Odborní návštěvníci budou také jistě nadšeni prezentacemi od firem Alstom, Siemens, Vossloh a také Plasser, Theurer a mnoha jinými.

V letní zahradě v samotném srdci výstavního prostoru budou na tzv. Bus Display v provozu autobusy. Na 500 metrů dlouhé testovací dráze předvedou Solaris, Van Hool, Ebusco nebo Sileo, své nejnovější autobusy s alternativními pohony a příslušnou nabíjecí infrastrukturou. Téma udržitelnosti bude završeno na Deutschen Verkehrsforum (Německé dopravní fórum). Ve čtvrtek, 22. září 2022, ve 14 hodin se v pavilonu hub27 koná International Bus Forum s motem „Mobilita jako služba obyvatelům – trvalá, chytrá a celkově dostupná“.

V úterý 20. září začne InnoTrans oficiálně v 10 hodin otevřením v části Palais.Berlin. Pozváno je více než 1 000 významných národních a mezinárodních zástupců z oblasti hospodářství, vědy a politiky. Mezinárodní hosty na této události uvítá Volker Wissing, spolkový ministr pro digitalizaci a dopravu a Adina Vălean, komisařka EU pro dopravu.

Pódiové diskuze se budou jako zástupci dopravců účastnit Richard Lutz, předseda správní rady Deutsche Bahn AG a Michal Krapinec, CEO České dráhy. Dále se zúčastní Michael Peter, CEO Siemens Mobility GmbH, Henri Poupart-Lafarge, prezident firmy Alstom, a Peter Spuhler, CEO Stadler Rail Transport S.A.

Na InnoTrans se bude poprvé konat Hyperloop konference, a to v pátek, 23. září v hale 15.2. Pújde o první mezinárodní konferenci na světě na téma vysokorychlostní dopravy.

Intenzivně se bude v rámci akce používat nová digitální platforma InnoTrans Plus s kolem 2 500 registrovanými vystavovately a jejich 2 400 výrobků a 1 500 uživatelských profilů – a právě na této platformě si mohou všichni účastníci připravit a případně upravit svou návštěvu veletrhu. Uživatelé si mohou založit profil a propojit se do sítě, informovat se o veletrhu, předem si zorganizovat schůzky a např. se účastnit webinářů. Během InnoTrans zde budou tzv. livestreamy z InnoTrans a celého rámcového programu – Po akci InnoTrans budou dostupné na vyžádání.

InnoTrans je předním mezinárodním veletrhem pro dopravní techniku, který se koná pravidelně každý druhý rok v Berlíně. K pěti segmentům veletrhu InnoTrans patří Railway Technology (železniční technologie), Railway Infrastructure (železniční infrastruktura), dále Public Transport (veřejná doprava), Interiors (interiéry) a Tunnel Construction (tunelové konstrukce). Organizátorem veletrhu InnoTrans je společnost Messe Berlin. 13. veletrh InnoTrans se bude konat 20. až 23. září 2022 ve veletržních prostorách Messe Berlin. Více informací www.innotrans.com.