Evropská komise oznámila 24.01.2013 ambiciózní soubor návrhů k zajištění nárůstu plnicích stanic alternativních paliv napříč Evropou se společnými standardy vzhledu a použití pro členské státy EU. Využití "čistých" paliv zdržují tři překážky: vysoká cena vozidel, nízká úroveň akceptace zákazníky a nedostatek plnicích a nabíjecích stanic. Je to bludný kruh. Stanice nejsou, protože není dost vozidel, vozidla se neprodávají za konkurenceschopné ceny, protože chybí poptávka. Zákazníci je nekupují, protože jsou drahá a nejsou stanice. Komise proto navrhuje soubor závazných cílů k zajištění minimální úrovně infrastruktury pro elektrické a vodíkové pohony a pohony CNG spolu se společnými standardy EU pro tato zařízení.

Viceprezident EK pro dopravu Siim Kallas říká: "Vývoj inovativních a alternativních paliv je jasná cesta k tomu, aby evropská ekonomika byla účinnější co do zdrojů a redukovala závislost na ropě a vybudovala dopravní průmysl, který odpovídá požadavkům 21. století. Čína a USA plánují více než 6 milionů elektrických vozidel na silnicích do roku 2020. To je velká příležitost pro Evropu vytvořit si silnou pozici na rychle rostoucím globálním trhu."

Balíček pro čistá paliva v dopravě (Clean Power for Transport Package) obsahuje Komunikaci o Evropské alternativní palivové strategii, Direktivu zaměřenou na infrastrukturu a standardy a doplňující dokument popisující akční plán pro vývoj LNG (Liquefied Natural Gas - zkapalněný zemní plyn).

Kompletně v EN na ec.europa.eu