Elektrické autobusy Irizar podobné tramvaji do Valladolid
Moderní inovativní desig Irizar ie tram. 30 kloubových vozů pro Valladolid. Foto Irizar e-mobility

Třicet Irizar ie tram 18m nahradí na linkách ve městě v centrálním Španělsku klasické kloubové autobusy.
Třicet Irizar ie tram 18m nahradí na linkách ve městě v centrálním Španělsku klasické kloubové autobusy.
Provozovatel veřejné dopravy AUVASA (Autobuses Urbanos de Valladolid) podepsal rámcovou smlouvu s Irizar e-mobility na dodání 30 autobusů Irizar ie tram s nulovými emisemi a dobíjecí infrastrukturou. Vozy budou dodány během dvou let, prvních jedenáct koncem roku 2022. Půjde o první 18 metrů dlouhé kloubové autobusy s nulovými emisemi, které nahradí současné kloubové.

Ještě před zahájením výroby si prohlédli zástupci města Valladolid v závodě Irizar e-mobility detaily ve specifikacích vozů. "Jsme hrdí na důvěru, kterou do nás AUVASA a město Valladolid vložily, abychom zahájili elektrickou transformaci jejich vozového parku. Rozhodli se pro Irizar ie tram. Autobus, který díky svému modernímu a inovativnímu designu, dodává městu jedinečnou přitažlivost a zároveň maximalizuje komfort, dostupnost a bezpečnost pro řidiče a cestující. Nízké emise CO2 a hluku a skvělý zážitek pro cestující dělají z Irizar ie tram autobus zvláště vhodný pro použití v městských centrech," řekl Txema Otero, obchodní ředitel pro Španělsko a Portugalsko Irizar e-mobility.

Vozidla budou poháněna bateriemi nejnovější generace s kapacitou 630 kWh a budou mít duální nabíjecí systém, skládající se z obráceného pantografu a chytrého plug-in nabíjení v depu od Jema Energy, společnosti Irizar Group. Autobusy také splňují optimální provozní náklady a dojezd.

Systém nabíjení invertovaným pantografem je kompatibilní prakticky se všemi elektrobusy na trhu. Komunikace mezi autobusem a nabíječkou je navázána při dojetí do depa a pantograf se automaticky spustí.

Komfortní interiér a inovativní vybavení autobusu dávají cestujícím i řidičům pocit otevřenosti a světla. Čtyřdvéřový autoubs má 43 míst, 3 místa pro vozíčkáře a 4 místa pro zdravotně postižené a kapacitu pro přepravu celkem až 105 cestujících. Interiér je vybaven informačním systémem s 29“ obrazovkami a USB nabíjecími porty. Zpětná zrcátka nahradí kamery a pro bezpečnost budou instalovány pokročilé asistenční systémy řidiče (ADAS) a monitorovací systém.