E-WAY ve Slovinsku
Marprom si pro svu nejvytíženější městskou linku vybral řešení s rychlým nabíjením. Dobíjení stojany s top-down pantografy dodala ABB. Foto Marprom

IVECO BUS dodala dva 12metrové E-WAY s rychlým nabíjením společnosti Marprom do Mariboru.
IVECO BUS dodala dva 12metrové E-WAY s rychlým nabíjením společnosti Marprom do Mariboru.
Magistrát města Maribor se rozhodl pro energeticky účinná řešení ve veřejné dopravě, včetně elektrifikace svého autobusového parku. Projekt EfficienCE umožnil začít s realizací dvou rychlodobíjecích stanic s pantografy top-down, jednou na hlavním autobusovém nádraží a druhé na zastávce Vzpenjača linky 6, která je nejfrekventovanější městskou trasou a v budoucnu se má stát zelenou linkou. Čtyři autobusy na této lince ujedou přes 290 000 kilometrů ročně a spotřebují 116 000 litrů fosilních paliv, což podle provozovatele Marprom ročně produkuje 384 tun emisí. Při (částečné) elektrifikaci se sníží emise i hluk o polovinu. S novými autobusy se mírně snížil průměrný stáří vozového parku městské dopravy na 8,1 roku.

E-WAY pro Marprom vyhovující standardu OppCharge, jsou vybaveny 140 kW elektrickými trakčními motory a 73 kWh lithium-oxid titanátovými bateriemi. Autobusy se přes den nabijí během několika minut na nabíjecích bodech s top-down pantografy.

Jde o řešení výhodné pro městské linky s velkým počtem spojů a vysokým denním nájezdem kilometrů a s klimatizací. 3dveřový 12m elektrobus E-WAY uveze až 91 cestujících, pro 31 nabízí sezení, jsou vybaveny manuální rampu pro bezbariérový přístup, USB porty, 2 sklopnými sedadly ve vyhrazeném prostoru pro invalidní vozíky a elektrickou klimatizací, dveře kabiny řidiče jsou ošetřeny ochranou anti-Covid.

Společnost Marprom, která je součástí mariborského veřejného holdingu, přepraví městskými autobusy 4 miliony cestujících ročně. Pro budoucí městskou dopravu zahájila společně s Magistrátem Mariboru novými E-WAY elektrifikaci vozového parku. Do konce roku 2024 plánuje nákup dalších 9 elektrických autobusů. Z dlouhodobého hlediska a v souladu s požadavky EU počítá magistrát s 50% podílem ekologických vozidel ve vlastním vozovém parku MHD do roku 2030.

Prostřednictvím E-WAY délek 9,5, 10,7, 12 a 18 metrů s nočním nebo příležitostným rychlým dobíjením externím pantografem nabízí IVECO BUS ucelenou řadu elektrických autobusů pro různé potřeby zákazníků.

E-WAY ve Slovinsku
Oficiální předání elektrobusů proběhlo v Mariboru za přítomnosti starosty Mariboru, generálního ředitele Marprom a dalších významných osob a zástupců dodavatelů, za IVECO BUS se zúčastnil Jan Kimla, obchodní ředitel. Foto IVECO
E-WAY ve Slovinsku
V Mariboru mají zatím dva elektrické autobusy, v plánu je nákup dalších. Foto Marprom
E-WAY ve Slovinsku
Informační obrazovky dodala do E-WAY společnost ZASLON, Media bus. S 460 obrazovkami ve 180 městských autobusech v Lublani, Mariboru a Celje má největší síť ve Slovinsku. Foto Marprom