e-ATA, elektrický autobus Karsan je na turné po Evropě
e-ATA v rumunském městě Jimbolia. Foto Karsan

Z Turecka přes Rumunsko do Francie, Lucemburska a Itálie, evropská roadshow nové plně elektrické řady e-ATA od Karsan.
Z Turecka přes Rumunsko do Francie, Lucemburska a Itálie, evropská roadshow nové plně elektrické řady e-ATA od Karsan.
Nové elektrobusy Karsan s nulovými emisemi se vydaly na roadshow v rámci svých evropských propagačních aktivit. Na akcích ve městech v Rumunsku, Francii a Itálii bude nový Karsan e-ATA představen a nabídnut autobusovým dopravcům k testování.

Roadshow tří 12metrových e-ATA zahájila své turné po Rumunsku v říjnu akcí Gala Tranzit ve městě Cluj. Turné pokračovalo ve městech Jimbolia, Brăila, Sibiu, Bukurešť, Slobozia, Sfântu Gheorghe, Bacău a Buzău. Karsan získal ve výběrovém řízení vyhlášeném rumunským ministerstvem pro místní rozvoj a veřejnou správu několik zakázek. Turné tak zahrnovalo také Temešvár, kam dodá 44 e-ATA, Brašov, zde bude v provozu 12 e-ATA, a Slatinu, kde získal zakázku na 10 100% elektrických autobusů a dobíjecí stanice. Do Slatiny 10. prosince zamířil první e-bus.

12metrový e-ATA ve Francii bude po prezentaci v Aigrefeuille-sur-Maine pokračovat ve své roadshow v Lucembursku a Francii. Cesta e-ATA do Itálie začíná národní konferencí ASSTRA v Římě (13.–14. prosince).

Univerzální a flexibilní e-ATA se dodává se sedmi různými bateriemi v rozsahu od 150 kWh do 600 kWh a ve třech různých velikostech 10, 12 a 18 metrů. Jeho maximální kapacita baterie je 300 kWh na 10metrový vůz a 450 kWh na 12metrový, v 18metrové verzi může dosáhnout až 600 kWh. Elektromotory namontované v nábojích kol poskytují špičkový výkon 250 kW a točivý moment 22 000 Nm v modelech 10 a 12 metrů, což  umožňuje zdolávat strmé kopce. Maximální výkon 500 kW v 18metrové verzi vykazuje nejvyšší výkon i při plném zatížení. 12metrový model e-ATA díky svým výkonným bateriím nabízí možnost ujet až 450 kilometrů na jedno nabití, na skutečné autobusové trase s cestujícími a s běžící klimatizací. S nabíjecím výkonem až 150 kW s kabelovým připojením lze e-ATA nabít za 1 až 4 hodiny, v závislosti na preferovaném bateriovém bloku.

Vozidlo lze provozovat celý den bez druhého nabití. Kromě nabíjení kabelem se může e-ATA nabíjet na zastávkách, aniž by řidiči museli vystupovat z vozidla. Plně nízkopodlažní interiér slibuje cestujícím volnost pohybu bez překážek. V závislosti na preferované kapacitě baterie může e-ATA přepravit 79 cestujících v konfiguraci 10 metrů, více než 89 cestujících v konfigurací 12 metrů a více než 135 cestujících v 18metrovém autobuse.