DPMB otevírá letní kurzy pro budoucí řidiče autobusů a tramvají
Naučit se řídit tramvaj trvá v rámci letních kurzů v Brně dva měsíce. Poté můžete vyrazit po kolejích i s cestujícími. Autobusácký kurz trvá o dva měsíce déle. Ilustrační foto Martin Dufek

Kurzy začínají od 1. července, oblíbené jsou zejména u studentů vysokých škol. Během prázdnin projdou kurzem a začátkem semestru mohou začít jezdit.
Reklama
Kurzy začínají od 1. července, oblíbené jsou zejména u studentů vysokých škol. Během prázdnin projdou kurzem a začátkem semestru mohou začít jezdit.
Dopravní podnik města Brna se začátkem letních prázdnin spustí kurzy pro budoucí řidiče autobusů a tramvají. Zájemci si během léta osvojí řízení na těchto trakcích, složí zkoušky a následně mohou vyjet s cestujícími. Prázdninový kurz bývá oblíbený mezi studenty vysokých škol, kterých pro podnik jezdí aktuálně 11. Právě studenti tvoří velkou část účastníků kurzů, během prázdnin se řídit naučí a se začátkem semestru mohou začít jezdit. Směny si vybírají podle svých možností. Samotný kurz už je placený.

Do kurzů 1. července nastoupí dvě 16členné skupiny budoucích řidičů autobusů a tramvají. Zatímco tramvajácký výcvik trvá dva měsíce, autobusáci v lavicích a za volantem stráví o dva měsíce déle.

Se studenty na pozicích řidičů má dopravní podnik jen ty nejlepší zkušenosti – dopravce získá zodpovědné šoféry a studenti brigádu a volnost ve výběru směn. Mnozí z nich u profese zůstávají i po dokončení studia. Takových řidičů má podnik aktuálně 15, mezi nimi i Kristýnu Hipskou. „Skvělé pro mě bylo, že jsem mohla jezdit tak, jak mi to vyhovovalo při studiu. Dodnes se mi líbí, že jsem na pracovišti sama, sama odpovídám za svou práci, ale přitom jsem pořád mezi lidmi.  Navíc je to práce hodně pestrá. I když jedu dva dny po sobě stejnou linku, nikdy to není úplně stejné," říká Hipská, která s řízením tramvaje začala při studiu fakulty veterinárního lékařství. Na plný úvazek v dopravním podniku jezdí tři roky.

Podmínkou pro přihlášení do kurzu je minimální věk 21 let, řidičské oprávnění skupiny B a čistý trestní rejstřík. Prvním krokem je úspěšné absolvování nástupního psychologického vyšetření, následně účastníci kurzu projdou 35denní teoretickou výukou a praktickým výcvikem. Na závěr je čeká složení praktických a teoretických zkoušek. Výhodou pro studenty je fakt, že už během kurzu pobírají mzdu.

Další kurzy dopravce otevírá na autobus 1. září, na tramvaj a trolejbus 3. října 2022.

Dopravní podnik města Brna zaměstnává 1 400 řidičů autobusů, tramvají a trolejbusů. Jejich průměrná mzda činí 35 945 Kč.