Dopravák 16/2009: Z jednání valné hromady ADSSF  30. 9.  -  1. 10. 2009
Foto Jarmila Chromá: Z jednání VH.

Dokončení zákona o veřejné dopravě je ještě „běh na dlouhou trať
Dokončení zákona o veřejné dopravě je ještě „běh na dlouhou trať
BLANSKO (Ch) – Především dopadům hospodářské krize na členské firmy a dopravu jako celek a dalším aktuálním problémům oboru silniční dopravy bylo věnováno zasedání třetí letošní řádné valné hromady Asociace dopravních, spedičních a servisních firem Čech, Moravy a Slezska (ADSSF), která se konala ve dnech 30. září až 1. října 2009 v hotelu Panorama v Blansku. Závažnost témat zařazených do pracovního programu potvrzovala i účast reprezentace ministerstva dopravy, výkonného ředitele Svazu dopravy ČR Petra Kašíka, předsedkyně pracovní skupiny pro přípravu zákona o veřejných službách v přepravě cestujících Daniely Kovalčíkové, prezidenta středočeské ADSSS Františka Neterdy a dalších hostů.

Ještě před vlastním projednáváním problematiky dopravní obslužnosti a nákladní dopravy prezident ADSSF Jaroslav Hanák podrobně informoval o průběhu a závěrech z jednání Rady hospodářské a sociální dohody k řešení dopadů finanční a ekonomické krize a přípravě státního rozpočtu na rok 2010, dále pak z jednání s předsedou vlády, ministry a předsedy klíčových politických stran na téma doprava a dopravní infrastruktura, která vedl z pozice 1. viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy a prezidenta SD ČR (viz Dopravák č. 15/2009). Jak konstatoval, podnikatelská sféra se svým angažovaným přístupem a předložením konkrétních návrhů zásadně podílela na dosažení dohod na těchto jednáních a přispěla tím k uklidnění situace v zemi. V návaznosti na hodnocení české ekonomiky Jaroslav Hanák pozitivně kvitoval úsporné balíčky a snížení plánovaného schodku státního rozpočtu pro příští rok s tím, že na ně musí navazovat zpracování strategie dalších opatření, jako např. snížení počtu úředníků na ministerstvech, zjednodušení čerpání fondů z Evropské unie, odstranění nepořádku v kontrolní činnosti aj. Při analýze současné špatné situace na dopravním trhu pak zamířil kritiku i do vlastních řad když připomněl, že do značné míry ji zavinili i samotní dopravci nekalou konkurencí, podbízením cen atd.

Při projednávání problematiky dopravní obslužnosti byla v centru pozornosti příprava zákona o veřejných službách v přepravě cestujících v železniční a autobusové dopravě, po kterém dopravci volají už několik let v zájmu kvalitního fungování veřejné osobní dopravy v České republice. Nyní je aktuální o to víc, že již 3. 12. 2009 vstoupí v platnost Evropské nařízení č. 1370, týkající se právě této oblasti a jež bude závazné pro všechny členské státy EU. Podle Daniely Kovalčíkové, předsedkyně expertní skupiny pro přípravu návrhu zákona o veřejných službách v přepravě cestujících, tato právní norma bude kromě adaptace evropského nařízení obsahovat i česká specifika, tzv. „českou nadhodnotu“. Půjde přitom o průlomový zákon, který nenavazuje na žádný předchozí kodexového charakteru. Ačkoli je již připraveno paragrafové znění (odsouhlaseno má být 2. 10. 2009), vzhledem ke složitosti jednotlivých problémů a nejednosti názorů na ně, což se týká hlavně ekonomické oblasti (pravidla na dofinancování veřejné dopravy, výpočet přiměřeného zisku a využití kompenzací, slevy jízdného, DPH apod.) je ale dokončení celého legislativního procesu – jak se Daniela Kovalčíková vyjádřila - ještě „běh na dlouhou trať“. Za jediné pozitivum lze tak alespoň považovat fakt, že do návrhu zákona resp. do metodiky byly zahrnuty dosavadní připomínky a požadavky odborné dopravní veřejnosti, včetně stanovení standardů ve veřejné dopravě. Prezident ADSSF Jaroslav Hanák vyzval všechny přítomné představitele členských firem k zaslání dalších věcných připomínek, zejména k finanční materii zákona o veřejné dopravě.

V diskusi na valné hromadě pak byla kromě tohoto zákona rozebírána i situace v jednotlivých krajích z hlediska přípravy smluv na dopravní obslužnost pro rok 2010. V další části byly podány informace o čerpání dotací u programu podpory obnovy vozového parku autobusů ve veřejné linkové dopravě a MHD. K dnešnímu dni byly poskytnuty příspěvky na nákup nových autobusů v celkové výši necelých 100 mil. Kč, což není ani polovina částky vyčleněné na tento účel ze státního rozpočtu (linková doprava: čerpáno 54,4 mil. Kč a pořízeno70 autobusů, MHD: čerpáno 33,26 mil. Kč a pořízeno 25 autobusů). Podle dopravců ovšem většina z nich přidělené dotace do konce roku využije, proto se pro druhé kolo jejich přerozdělování počítá zhruba jen s deseti miliony korun. Podle vyjádření zástupců ministerstva dopravy bude v příštím roce program podpory obnovy vozového parku pokračovat obdobně jako letos, včetně objemu finančních prostředků v celkové výši 200 mil. korun. Což je podle názoru dopravců naprosto nedostatečné, protože průměrné stáří autobusového vozového parku v České republice je 14,61 roku.

V rámci problematiky nákladní dopravy byly na valné hromadě projednávány některé závěry z posledního zasedání Národního výboru pro silniční dopravu (opožděné platby v obchodních transakcích, odvod DPH z nezaplacených faktur, nedostatky mýtného systému, státní odborný dozor) a aktuální záležitosti z oblasti dopravní legislativy. Mimo jiné byla také vyjádřena podpora pokračování projektu „Vzdělávejte se“ s využitím finančních prostředků z fondů EU.

Závěr pracovní části patřil prezentaci společnosti Iveco Czech Republic, a.s. Vedoucí tuzemského prodeje Ing. Jiří Kalousek seznámil přítomné s postavením firmy v rámci skupiny Irisbus, výsledky prodeje autobusů na zahraničních i tuzemském trhu i s některými novinkami, týkající se jak motorů v souvislosti s platností emisní normy Euro 5 od října 2009, tak nabízených modelů autobusů Daily, Arway či Crossway LE City.
Jarmila Chromá

Avizo na Dopravák 16/2009

Dopravák 16/2009: Z jednání valné hromady ADSSF  30. 9.  -  1. 10. 2009
Foto Jarmila Chromá: Z jednání VH.
Dopravák 16/2009: Z jednání valné hromady ADSSF  30. 9.  -  1. 10. 2009
Foto Jarmila Chromá: Z jednání VH.
Dopravák 16/2009: Z jednání valné hromady ADSSF  30. 9.  -  1. 10. 2009
Foto Jarmila Chromá: Loučení s Jaroslavem Hrazdilem (ČAD Blansko) vlevo a gratulace jubilantovi Miloši Hnilicovi (Veolia Transport Morava). Uprostřed prezident ADSSF Jaroslav Hanák.