Dodávka nových trolejbusů do Jihlavy se zpozdí
Prezentační jízdy pro veřejnost na nové trolejbusové trati do průmyslové zóny Pávov a do Bedřichova v neděli 22. 1. 2023.

Cestující v Jihlavě měli už od června loňského roku cestovat novými parciálními trolejbusy. Sdružení firem TRAM FOR ENVI a Bogdan Motors však dodávku pro dopravní podnik neustále oddaluje. Na novou trolejbusovou trať bude nutné nasadit i autobusy.

Cestující v Jihlavě měli už od června loňského roku cestovat novými parciálními trolejbusy. Sdružení firem TRAM FOR ENVI a Bogdan Motors však dodávku pro dopravní podnik neustále oddaluje. Na novou trolejbusovou trať bude nutné nasadit i autobusy.

Dodávka šesti nových parciálních trolejbusů pro jihlavský dopravní podnik bude mít asi čtrnáctiměsíční zpoždění. Sdružení firem TRAM FOR ENVI a Bogdan Motors zdůvodňuje svůj velký skluz delší než jeden rok především chybějícími komponenty elektro výzbroje, kterou má dodat subdodavatelská společnost Cegelec. Město Jihlava o tom informovalo v tiskové zprávě.

Původně přitom podle platné smlouvy mělo všech šest nových vozů jezdit v Jihlavě od června 2022. „Aktuálně nám dodavatel posunul termín dodávky prvních tří vozů tak, že bychom nejdříve mohli počítat s jejich zařazením do zkušebního provozu s cestujícími v druhé polovině března nebo až v dubnu 2023. Zbývající dodávka a finální termín převzetí všech šesti vozů je v plánu až v srpnu 2023,“ říká předseda představenstva Dopravního podniku města Jihlavy Radim Rovner s tím, že tomu musí ještě předcházet schválení nového typu trolejbusu SOR TNS 12.

Nyní je podle jeho slov už všech šest trolejbusů vyrobeno, ale čeká se na komponenty elektro výzbroje. Tento týden by měl být první vůz převezen do dopravního podniku v Hradci Králové k zahájení provozních zkoušek a zkušebního provozu bez cestujících. S dodavatelem se jihlavský dopravní podnik snaží aktivně komunikovat prostřednictvím kontrolních dnů v místě výroby a také pomocí online meetingů. „Musím však konstatovat, že komunikace není vůbec jednoduchá a je aktivní spíše z naší strany. Bohužel dodavatel zatím slíbené termíny neplní. Zpoždění v dodávce nám způsobuje velké komplikace v provozu MHD, kdy je nutno nasazovat na náhradní dopravu při výlukách elektrické trakce místo doposud nedodaných parciálních trolejbusů starší naftové autobusy. Zároveň při startu provozu na nové trolejbusové trati do průmyslové zóny Pávov a do Bedřichova bude také nutné nasadit na některé spoje náhradní autobusy,“ konstatuje Radim Rovner a doplňuje, že dodavateli už byla dle platné kupní smlouvy a rozhodnutí představenstva vyfakturována v plné výši smluvní pokuta za zpoždění v dodávce trolejbusů.

Kvůli zpoždění v dodávce nových vozů tak není ani možné odeslat vyřazované trolejbusy Škoda 24 Tr na pomoc válkou postižené Ukrajině, protože musejí zůstat do dodání nových trolejbusů v inventárním stavu Dopravního podniku v Jihlavě.

Novou trolejbusovou trať z Jihlavy do průmyslové zóny Pávov a do Bedřichova otevře dopravní podnik 1. února 2023. Na téměř 6 km dlouhé trase se postavilo 300 nových sloupů trakčního vedení a veřejné osvětlení. V oblastech Horního Kosova, Červeného Kříže a Antonínova Dolu nahradí autobusy trolejbusy. Stávajících sedm Škoda 32Tr, které mohou díky bateriím zajíždět i do oblastí mimo trolejové vedení, doplní dalších šest.