Do Německa dorazily první mild hybridy Urbino

Solaris Urbino 12 s pomocným bateriovým pohonem objednala dopravní společnost ve městě Hanau v Hesensku.
Solaris Urbino 12 s pomocným bateriovým pohonem objednala dopravní společnost ve městě Hanau v Hesensku.
V úterý 8. února 2022 obdržel provozovatel městské dopravy Hanauer Straßenbahn GmbH (HSB) první dvě mild hybridní verze autobusu Solaris Urbino. Podle smlouvy uzavřené v dubnu 2021 bude do roku 2023 do Hanau dodáno celkem 16 vozidel s mild hybridním pohonem, devět 12metrových a sedm 18metrových.

Vozidla typu mild hybrid jsou součástí nízkoemisní řady autobusů. Spalovací motor o výkonu 220 kWh je podporován „elektrickým strojem“ (48 V) jako generátorem energie. Pomáhá snížit zátěž spalovacího motoru, což vede k úspoře paliva a nižším emisím výfukových plynů. Mild hybridní řešení představuje přirozený vývoj v technologii rekuperace energie. Používá se zejména při zrychlování a brzdění, kdy se energie rekuperuje, ukládá a využívá při větší zátěži motoru (např. při akceleraci), kdy stroj funguje jako elektromotor. Díky tomu mild hybridy uvolňují méně škodlivin a jsou šetrnější k životnímu prostředí.

Urbino 12 pro Hanauer Straßenbahn GmbH jsou komfortně vybavená. Maximální bezpečnost zajišťuje mimo jiné systém MobileEye Shield+. Umožňuje eliminovat mrtvý úhel a prostřednictvím tří kamer upozorňuje řidiče na chodce a cyklisty v okolí vozidla. Provozovatel se také z důvodu bezpečnosti a pohodlí řidiče rozhodl pro uzavřenou kabinu. Cestující ocení moderní LED osvětlení, USB nabíjecí porty a klimatizaci.

Hanauer Straßenbahn GmbH je stálým zákazníkem Solaris. Za posledních devět let obdržel 42 autobusů z rodiny Urbino. Nové mild hybridy Urbino 12 jsou prvními vozidly tohoto typu nejen v Hanau, ale v celém Německu. Tento nízkoemisní model uvedený na trh v roce 2020 si našel zákazníky také ve Španělsku a Polsku.

HSB přepraví průměrně kolem 14 milionů cestujících ročně, více než dvojnásobek obyvatel Hesenska. Autobusy ujedou přibližně 2,5 milionů kilometrů.