Cheb má dlouhodobou smlouvu o MHD
Nový dopravce MHD zajišťuje provoz dvanácti staršími autobusy a má na starosti i provoz Dopravního terminálu Cheb. Foto Město Cheb

Smlouva mezi městem a Dopravním podnikem Cheb byla uzavřena do konce roku 2032. Od září by měly vyjet nové autobusy IVECO Urbanway a minibusy ROŠERO na CNG.

Smlouva mezi městem a Dopravním podnikem Cheb byla uzavřena do konce roku 2032. Od září by měly vyjet nové autobusy IVECO Urbanway a minibusy ROŠERO na CNG.

Starosta města Cheb Jan Vrba a jednatel společnosti Dopravní podnik Cheb (DPCH) Tomáš Trtek podepsali 28. dubna 2023 desetiletý kontrakt na zajištění městské hromadné dopravy v Chebu. Nový dopravce přitom v Chebu funguje už od ledna letošního roku, kvůli podnětu k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) však zatím nebylo možné uzavřít standardní dlouhodobou smlouvu. Dosavadní smlouva byla tedy pouze na období jednoho roku. ÚOHS již o podnětu rozhodl, a proto bylo možné dlouhodobou smlouvu uzavřít. Předpokládaný rozsah dopravního výkonu DPCH je 450 tisíc kilometrů ročně, kompenzace činí ročně přibližně 12 milionů korun (pro příští léta se předpokládá indexace).

Mimo jiné uzavření smlouvy znamená, že dopravní podnik může pořídit od KAR group 11 nových autobusů na stlačený zemní plyn (CNG) za zhruba 65 milionů korun, na které získal dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Ta pokryje 85% nákladů.

Jsme rádi, že se dnešním dnem konečně podařilo ukončit dlouhodobé snažení o zlepšení chebské městské hromadné dopravy. Získali jsme kvalitního dopravce, který zavede ve městě nízkoemisní, pohodlné a spolehlivé autobusy. Věřím, že to prospěje nejen kvalitě naší veřejné dopravy, ale také životnímu prostředí ve městě. Především to bude příjemná změna pro cestující,“ řekl po podpisu smlouvy starosta Jan Vrba.

Nové vozy jsou už zadané do výroby. V létě by měly být hotové k převzetí a od září bychom je rádi naplno nasadili,“ doplnil jednatel Dopravního podniku Cheb Tomáš Trtek.

Dopravní podnik Cheb, který převzal MHD po Autobusech Karlovy Vary od 1. ledna 2023, zatím využívá autobusy Dopravního podniku Karlovy Vary, jehož je dceřinou společností.