CATL otevřel v Německu gigafactory na bateriové články
Závod na výrobu bateriových článků CATL v Německu. ©CATL/Paul-Philipp Brown

Závod čínského výrobce v Arnstadtu ve středním Německu bude mít šest výrobních linek a kapacitu 30 milionů bateriových článků ročně. V polovině roku se zvýší z 14 GWh na 24 GWh.

Reklama

Závod čínského výrobce v Arnstadtu ve středním Německu bude mít šest výrobních linek a kapacitu 30 milionů bateriových článků ročně. V polovině roku se zvýší z 14 GWh na 24 GWh.

CATL (Contemporary Amperex Technology Co. Limited) v Arnstadtu 26. ledna oficiálně zahájil sériovou výrobu lithium-iontových článků. Výrobní závod v průmyslové oblasti Arnstadt v Durynsku je prvním závodem společnosti mimo Čínu a podle CATL je v současnosti největším závodem na výrobu bateriových článků v Evropě. Lokálně vyráběné články prošly všemi testy, které jsou od CATL požadovány po celém světě a mohou být dodávány evropskými zákazníkům. První lithium-iontové baterie vyrobili v Arnstadtu už v prosinci a byly dodány velké německé automobilce. Zprovoznění všech linek pro plnou kapacitu je v plném proudu, do konce roku 2023 by mělo být instalováno šest výrobních linek.
 
CATL obdržel povolení od státu Durynsko k výrobě bateriových článků v dubnu 2022 a investuje v Durynsku přibližně 1,8 miliardy eur (téměř 43 miliard korun). Vytvoří až 2 000 pracovních míst a bude vyrábět bateriové články s počáteční celkovou kapacitou 14 GWh ročně, doufá, že do června získá schválení pro 24 GWh. "Výrobní kapacita kolem 30 miliónů článků ročně stačí k napájení 185 tisíc až 350 tisíc elektromobilů, v závislosti na velikosti baterie", uvedl Matthias Zentgraf, prezident CATL Europe.

Použité materiály jsou zatím převážně dováženy z Číny, částečně proto, že CATL má dlouhodobé vztahy s dodavateli. Někteří čínští dodavatelé ale zřídili obchod v Evropě poblíž továrny Arnstadtu," řekl v rozhovoru pro Reuters Matthias Zentgraf.

Podle Zentgrafa má v Evropě vyrůst i druhý závod, který má být se 100 GWh největší na kontinentu. Má stát v Maďarsku a ve spolupráci s Mercedes-Benz má investovat 7,3 miliardy eur. Stále je ve fázi plánování, ale výstavba by měla začít v druhé polovině roku s cílem zahájit výrobu do dvou až tří let.

CATL je největším výrobcem baterií pro elektromobily na světě. V autobusovém průmyslu využívají bateriové články CATL Solaris a VDL Bus & Coach. Maďarský závod by měl zásobovat koncerny Volkswagen nebo BMV.

Česká republika má také zájem o výstavbu závodu na výrobu baterií pro elektromobily, plány na její výstavbu ve východní Evropě má německý automobilový koncern Volkswagen. Rozhodnutí o umístění závodu chtěl Volkswagen původně učinit do konce loňského roku, ale v prosinci oznámil, že ho o několik měsíců odkládá. O projekt v hodnotě až 120 miliard korun se kromě České republiky uchází také Polsko, Slovensko a Maďarsko. Česká republika Volkswagenu pro výstavbu nabízí letiště v Líních u Plzně.

S využitím zdrojů CATL/Reuters.com/ekolist.cz


CATL otevřel v Německu gigafactory na bateriové články
Od poloviny roku 2023 by mělo v sériové výrobě opustit závod CATL 30 milionů článků ročně. © CATL/Paul-Philipp Brown