BYD a Shell jako partneři v Číně a Evropě

Strategická dohoda v oblasti nabíjení elektrických a plug-in hybridních vozů je jen začátkem v dalších příležitostech pro spolupráci.
Reklama
Strategická dohoda v oblasti nabíjení elektrických a plug-in hybridních vozů je jen začátkem v dalších příležitostech pro spolupráci.
BYD a Shell podepsaly strategickou dohodu o spolupráci, která má pomoci urychlit přechod na elektrickou energii a zlepšit zkušenosti s nabíjením pro zákazníky bateriových elektrických vozidel (BEV) a plug-in hybridních elektrických vozidel (PHEV) společnosti BYD, a zvýšit jejich atraktivitu pro zákazníky. Partnerství začne v Číně a Evropě a rozšíří se do dalších regionů po celém světě.

Pro soukromé a komerční uživatele těchto (BEV a PHEV) vozidel BYD vytvoří oba partneři celoevropské partnerství poskytovatele mobilních služeb (MSP), které jim nabídne přístup k 275 000 nabíjecím bodům prostřednictvím roamingové sítě Shell. BYD i Shell budou také společně vyvíjet Fleet Solutions a služby Depot Charging pro zákazníky BYD v Evropě.

Obě společnosti se budou snažit poskytovat integrovaná domácí energetická řešení pro různé regiony po celém světě, vytipují místa k vybudování uzlů BYD-Shell EV na klíčových evropských trzích, budou doporučovat zákazníkům na různých evropských trzích účast v programu dekarbonizace Accelerate to Zero (A2Z), který umožňuje firemním flotilám snížit emise na nulu, hodlají spolupracovat na globálním výzkumu a vývoji v oblasti výkonu baterií a pokročilého nabíjení a vzájemně si budou pomáhat i v dalších oblastech.

Obě strany také chtějí vytvořit společný podnik pro rozvoj sítí nabíjení elektromobilů v celé Číně, má jít o provozování sítě více než 10 000 dobíjecích míst v čínském Shenzhenu s plánem expandovat do dalších míst v Číně. Shenzen, město s asi 12 miliony lidí, provedlo přechod na elektrickou dopravu a provozuje asi 16 tisíc elektrických autobusů a 22 tisíc elektrických taxi. Je domovskou základnou BYD, jednoho z největších výrobců elektrických vozidel na světě. Spolupráce v oblasti nabíjení je podle partnerů jen začátek obrovských příležitostí.

Čína je celosvětovým lídrem ve výrobě a zavádění elektrických vozidel. Celkem se v roce 2021 prodalo více než 3,5 milionu elektromobilů a plug-in hybridů, což je zhruba o 160 procent více než v roce 2020. Nová infrastruktura pro jejich nabíjení je velmi potřebná.