Moravskoslezská karta by měla nahradit více než 200.000 čipových karet jednotlivých autodopravců.
Moravskoslezská karta by měla nahradit více než 200.000 čipových karet jednotlivých autodopravců.
morava24.cz 3.9.2007 - MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ - Veřejnou dopravu a postupně i parkování nebo například vstupné do muzeí či divadel budou lidé na severu Moravy zřejmě již za dva roky platit takzvanou Moravskoslezskou kartou, která by měla nahradit více než 200.000 čipových karet jednotlivých autodopravců.

Systém, který vychází ze zkušeností tvůrců Plzeňské karty, bude znamenat největší využití čipových karet v Česku, řekl novinářům náměstek moravskoslezského hejtmana Pavol Lukša. Memorandum o spolupráci při zavádění karty podepsal kraj se všemi velkými městy kromě Ostravy, která se chce přesněji seznámit s podmínkami.

Bez zapojení severomoravské metropole by přitom byl podle odborníků celý systém téměř zbytečný, protože většina linek začíná či končí v Ostravě nebo městem alespoň projíždí. "Chceme nejdříve znát jasnější finanční, technické i organizační podmínky, které v původních návrzích kraje chybí. Podpis memoranda je natolik závazným krokem, že jsme je zatím odložili, na projektu ale spolupracovat budeme," vysvětlil postoj ostravských zastupitelů primátor Petr Kajnar.

Náklady na spuštění karty by se měly pohybovat kolem 250 milionů korun. Většinu z nich kraj zaplatí z dotací Evropské unie, o zbylých 15 procent nákladů by se mezi sebou měla podělit města. "Vzhledem k tomu, že veřejné zdroje dotují dopravu v našem kraji ročně částkou 2,5 miliardy korun, jsou náklady na zavedení systému v podstatě minimální," upřesnil primátor Opavy Zbyněk Stanjura.

"Jsem přesvědčen, že jde o projekt mimořádně potřebný, a věřím, že jeho prospěšnost ocení v budoucnu zejména občané kraje, kterým především ulehčí a zjednoduší cestování různými veřejnými dopravními prostředky a nabídne řadu dalších možností funkčního využití," dodal Lukša.

Kraj chce z karet také získat přesnější informace o přepravě cestujících v jednotlivých regionech a dopravních prostředcích, což by mohlo postupně přinést kraji, městům i dopravcům další úspory.

Univerzální čipová karta už platí například v Plzeňském kraji, kde v roce 2005 nahradila papírové tramvajenky. Plzeňskou kartou lze platit nejen u dopravců, ale i v zoo, bazénu nebo všech kulturních zařízeních města. Podobný systém se připravuje také v oblasti mezi Hradcem Králové a Pardubicemi.

Autor / zdroj: -cra-
Našli jsme na http://morava24.cz/aktualne/vypis.aspx?ID_clanku=12583