BusLine v Pardubickém kraji vozí cestující zdarma
ICOM pošle na výpomoc do oblasti Lanškrounska a Orlickoústecka 4 nové koncernové Setry. Foto ICOM transport

Start nových autobusových dopravců v Pardubickém kraji se BusLine nevydařil, dnes nevypraví dalších téměř 200 spojů. Cestující na žádost Kraje jezdí zdarma. Pomůže ICOM transport. 
Reklama
Start nových autobusových dopravců v Pardubickém kraji se BusLine nevydařil, dnes nevypraví dalších téměř 200 spojů. Cestující na žádost Kraje jezdí zdarma. Pomůže ICOM transport. 
BusLine na základě pokynu Pardubického kraje jezdí od rána 16. června v Pardubickém kraji zdarma. Jedná se o reakci na pokračující problémy dopravce se zajištěním spojů v rámci čtyř oblastí v regionu. Noví dopravci v kraji vyjeli 12. června.

"Za stávající situace je pro mne naprosto nepředstavitelné, aby dopravce v momentě, kdy není schopen zajistit odjetí velkého množství spojů vybíral od cestujících jízdné. K obdobnému kroku jsme přistoupili v případě železničního dopravce LeoExpress. Jsme si vědomi, že cestujícím tímto krokem spoje nenahradíme, ale minimálně je to signál, že jsme s touto situací krajně nespokojeni. Je to naprosto flagrantní porušení uzavřené smlouvy. Dopravce nám do poslední chvíle tvrdil, že je vše v pořádku, a proto jsme nemohli včas reagovat. Nebudeme nečinně přihlížet a děláme maximum, abychom situaci co nejdříve stabilizovali," řekl hejtman Martin Netolický.

Podle hejtmana nebude kraj ušlé tržby dopravci kompenzovat a bude postupovat striktně podle smlouvy. BusLine požadavek akceptoval. Ostatní dopravci (ARRIVA autobusy, CAR-TOUR, ZDAR a Umbrella Coach & Buses) svůj závazek plní.

V kraji bude pomáhat s přepravou cestujících například ICOM transport. Právě BusLine nahradil ve čtyřech oblastech stávající ČSAD Ústí nad Orlicí patřící do holdingu ICOM transport. „Od pátku 17. června vyjedou v Pardubickém kraji modrobílé autobusy ICOM transport. Na výpomoc pošleme 4 nové koncernové Setry. Prosbu o pomoc jsme ihned vyslyšeli a kraji v této nepříjemné situaci pomůžeme,“ sdělila Kateřina Kratochvílová, předsedkyně představenstva.

Autobusy vyjedou na linkách v oblasti Lanškrounska a Orlickoústecka. „Jsme rádi, že se nám povedlo zajistit řidiče z Pardubicka. Jedná se o naše bývalé řidiče, kteří k novému dopravci nenastoupili. Na naši žádost však do zajištěných autobusů nasednou a pomůžou s přepravou cestujících, za což jim děkujeme,“ dodala Kratochvílová.