Adast Systems uvádí na trh mobilní CNG stanici
Adast Compact CNG stanice je určena především pro dopravní firmy, které přechází na alternativní palivo CNG. Foto Adast Systems

Kompaktní "plug in and go" čerpací stanice pro výdej stlačeného zemního plynu je umístěna v ocelovém kontejneru, který lze snadno přemístit. 
Reklama
Kompaktní "plug in and go" čerpací stanice pro výdej stlačeného zemního plynu je umístěna v ocelovém kontejneru, který lze snadno přemístit. 
Adamovský výrobce čerpacích stojanů Adast Systems uvádí na trh novou kompaktní čerpací stanici pro výdej CNG. Navazuje na tu dosavadní, která však měla betonovou konstrukci, což výrazně komplikovalo jakékoliv přesouvání. Nová stanice má ocelovou a subtilnější konstrukci, která umožňuje její jednoduché přemísťování. Ocelový kontejner je určen k přímému napojení na inženýrské sítě – přívod zemního plynu, elektřiny a datovou síť.

CNG stanice je navržená pro bezobslužný provoz, vzdálený dohled je pak řešený pomocí 4G sítě. Novinku chce Adast Systems uplatnit v první řadě na českém trhu. CNG vnímá jako významné alternativní palivo a důležitý stupeň vývoje v dopravě. Soustředí se především na firmy s širším vozovým parkem, které mohou ušetřit na pohonných hmotách okolo čtvrtiny celkových nákladů.

Nová CNG stanice je podle výrobce navržena tak, aby byla spolehlivá v širokém teplotním rozmezí, tedy od oblastí kolem polárního kruhu až po státy v tropických pásech. Do budoucna by měla cílit i zahraniční trhy, především s většími zásobami zemního plynu, například Norsko či Rusko, ale také na Itálii, kde je v dopravě velmi populární zkapalněný zemní plyn. 

Firma očekává příští rok větší odbyt a výrobu na zakázku. „Vzhledem k popularitě alternativních paliv a zejména CNG může být toto řešení pro náš sortiment naprosto zásadní. Hledání náhrad za klasický benzin a naftu je v Česku čím dál častější, věříme tedy, že z hlediska našeho portfolia může nová CNG stanice znamenat výrazné navýšení podílu řešení pro zemní plyn,“ řekl obchodní ředitel Adast Systems  Daniel Struž.