76 MAN Lion's City E pro zelené hlavní město Norska
Unibuss v Oslo objednal od MAN 17 kloubových a 59 standardních městských autobusů. Foto MAN

Premiéra pro elektrické autobusy MAN v Norsku. Jedna z největších norských autobusových společností, Unibuss, pro provoz ve východní a severovýchodní části Osla objednala 17 kloubových a 59 městských autobusů standardní délky.

Premiéra pro elektrické autobusy MAN v Norsku. Jedna z největších norských autobusových společností, Unibuss, pro provoz ve východní a severovýchodní části Osla objednala 17 kloubových a 59 městských autobusů standardní délky.

Oslo patří k městům s největším podílem elektromobilů na světě. Tramvaje a trajekty jsou poháněny elektřinou z vodní energie. Stále více elektrických autobusů jezdí také v Oslu. Pro MAN se stala Skandinávie velkým trhem pro elektrobusy. První byla Nobina ve švédském Malmö s 22 Lion's City E. Od té doby si objednala společnost Keolis 75 Lion's City 18 E, z toho 60 do Göteborgu a 15 do Stockholmu. Kromě toho přijede do Stockholmu dalších deset dvanáctimetrových autobusů Lion's City, zatímco Gamla Uppsala Buss v Uppsale koupila od MAN dvanáct elektrických kloubových autobusů s opcí na dalších 65. Dánské autobusové společnosti si u MAN objednaly celkem 38 elektrických autobusů (pro Kodaň a Odder).

"Jsme velmi rádi, že naše dlouhodobé partnerství se společností Unibuss pokračuje," říká Malte Knauert, generální ředitel MAN Truck & Bus Nordics. Dodávka 76 MAN Lion's City E ke naplánována na konec roku 2023. Poté budou nasazeny na severovýchodě a východě Osla – v trendy městských čtvrtích s mnoha parky, muzei a malebnými dřevěnými domy.

"Oslo se má do roku 2030 stát prvním městem bez emisí na světě. S veřejnou dopravou bez emisí již na konci roku 2023 je důležitá část práce hotova. Nové elektrobusy v Oslo East znamenají čistší místní vzduch, méně hluku, lepší komfort a snížené emise skleníkových plynů,“ uvádí Ruter AS, místní úřad veřejné dopravy (PTA), který bude autobusy v Oslu provozovat.

Jedním z důvodů, proč se Unibuss rozhodl pro MAN Lion's City E, bylo podle výrobce výrazné zlepšení bilance CO2 ve veřejné dopravě. Důležitou roli sehrála i otázka flexibility. Například sólo autobusy jsou vybaveny 5 namísto 6 (standardních) bateriových sad a kloubové autobusy 7 namísto 8 (standardních) bateriových sad. „Od letošního podzimu mohou naši zákazníci sami rozhodovat o počtu bateriových sad,“ říká Rudi Kuchta, ředitel obchodní jednotky Autobusy v MAN Truck & Bus. Plně elektrický městský autobus tak lze lépe přizpůsobit individuálním potřebám a požadavkům zákazníků pokud jde o dojezd a kapacitu cestujících.

Větší efektivitu, ale také větší dojezd slibuje také CO2 klimatizace, která je od poloviny roku 2022 volitelná – a pro kterou se Unibuss rozhodl. Nový systém klimatizace pro Lion's City E je šetrnější k životnímu prostředí a zároveň výrazně efektivnější, dokáže zajistit o 25 km delší dojezd.

O bezpečnost cestujících, řidičů a ostatních účastníků silničního provozu se starají asistenční systémy, jako je MAN BirdView, který poskytuje 360° ptačí perspektivu na bezprostřední okolí vozidla, a systém výměny zrcátek MAN OptiView. Ten podporuje řidiče mimo jiné tím, že odstraňuje mrtvý úhel a výrazně zlepšuje viditelnost v noci a za zhoršených povětrnostních podmínek. Od letošního roku je inovativní technologie dostupná také pro všechny modely nové generace městských autobusů – včetně plně elektrického Lion's City E.

Trasy pro optimální využití autobusů vypočítali odborníci z MAN Transport Solutions. MAN bude norskému provozovateli i v budoucnu poskytovat tu nejlepší možnou podporu eMobility. Kromě dodávek vozidel bude zajišťovat také servis a údržbu městských autobusů po dobu až 12 let.