100 hybridních autobusů Solaris přijede na Sardinii
Hybridní autobusy Solaris pro Sardinii. Foto Solaris

Solaris dodá příští rok 100 hybridních autobusů Urbino 12 do Cagliari, hlavního města Sardinie.

Solaris dodá příští rok 100 hybridních autobusů Urbino 12 do Cagliari, hlavního města Sardinie.

Největší sardinský dopravce Azienda Regionale Sarda Trasporti (ARST) objednal od Solarisu 100 nízkoemisních hybridních autobusů Urbino 12. Jedná se o pokračování rámcové dohody z roku 2021 s  Consip, akciovou společností vlastněnou italským ministerstvem hospodářství a financí (MEF). Podle této smlouvy mohou dopravní společnosti (Trasporti Pubblici Locali, TPL) objednávat vozidla přímo nebo vypisovat výběrové řízení zaměřené na vybrané dodavatele. Hybridní autobusy se připojí k desítkám autobusů značky Solaris v 2024.

Urbino 12 ve dvoudvéřové variantě bude vybaven hybridním pohonným systémem nové generace skládajícím se z elektrického trakčního motoru o výkonu 250 kW a spalovacího motoru Euro 6 o výkonu 150 kW. O pohodlí cestujících se postará účinná celovozová klimatizace a interiér vybavený USB zásuvkami. Dále budou vozy vybaveny monitorovacím systémem a systémem počítání cestujících. Řidičům bude k dispozici kromě jiného uzavřená kabina.

Na italských silnicích je v provozu více než 1 500 vozidel Solaris. Téměř třetinu z nich tvoří bezemisní elektrobusy a trolejbusy.

Po Sardinii jezdí také autobusy Crossway, Iveco Bus získalo v roce 2021 od ARST zakázku na 240 meziměstských autobusů. Velký počet dieselových autobusů dodává také Irizar.

 


100 hybridních autobusů Solaris přijede na Sardinii
Prvních 12 autobusů Iveco a Irizar pro zlepšení dopravní obslužnosti v provincii Nuoro dorazilo v únoru. Celkem po celé Sardinii vyjede 385 nových autobusů o délce 12 a 11 metrů. Foto Maurizio Cadau