Pípni a jeď! v Brně slaví dva roky a trhá rekordy
Validátory VEGA CVT45 do vozů DPMB dodala Mikroelektronika. Vybaveny jsou 5,7“ barevným dotykovým displejem a čtečkou bezkontaktních bankovních karet. Foto DPMB

Nákup jízdenky přímo ve voze bezkontaktně platební kartou využívá denně přibližně 25 tisíc cestujících. Na počet transakcí byl rekordní letošní červen s více než milionem transakcí.
Reklama
Nákup jízdenky přímo ve voze bezkontaktně platební kartou využívá denně přibližně 25 tisíc cestujících. Na počet transakcí byl rekordní letošní červen s více než milionem transakcí.
Dopravní podnik města Brna službu Pípni a jeď! zavedl před dvěma lety. Za tu dobu provedli cestující přes 15 milionů transakcí za více než 250 milionů korun.

Aktuálně 47 procent prodaných jednorázových jízdenek koupí lidé kartou přímo ve voze. „Je patrné, že si cestující na novinku velmi rychle zvykli. Pípni a jeď! využívá stále víc z nich. Rekord padl 29. června 2022, kdy lidé v Brně provedli 45 264 pípnutí. Z počátečních 205 tisíc transakcí za měsíc červenec 2020, jsme se v červnu 2022 dostali na 1 057 tisíc,“ uvedl Miloš Havránek, generální ředitel DPMB. V roce 2021 označil DPMB toto dobou za rekordní 30. červen, kdy cestující provedli 33 tisíc transakcí.

S nárůstem zájmu o pípání poklesl prodej jízdenek z ostatních kanálů. Největší propad je u SMS jízdenek a jízdenek z jízdenkových automatů.  Pokles je u obou kategorií zhruba na polovinu, tedy na podíl přibližně 15 procent.  „Menší zájem o papírové jízdenky je patrný. Aktuálně je však stále využívá přes 30 procent cestujících. Postupně tak dojde k jejich pozvolnému snižování,“ vysvětlil Vít Prýgl, vedoucí tarifního odboru DPMB. Jednorázové jízdenky aktuálně využívá 30 procent cestujících, 70 procent upřednostňuje předplatní jízdenky tzv. šalinkarty. Ty jsou od letošního roku vydávány pouze elektronicky.