Tři nehody českých autobusů v zahraničí a dva mrtví v týdnu, kdy dopravní policie ČR věnovala pozornost na českých silnicích právě autobusům.
Tři nehody českých autobusů v zahraničí a dva mrtví v týdnu, kdy dopravní policie ČR věnovala pozornost na českých silnicích právě autobusům.
(čtk, novinky.cz) Na Islandu havaroval v sobotu 30.7.2004 autobus s 27 českými turisty. "Patnáct lidí bylo zraněno," sdělil Právu Jiří Borcel, tajemník českého velvyslanectví v Norsku, které zastupuje zájmy ČR na Islandu. "Osm lidí bylo zraněno lehce a po ošetření se všichni vrátili do hotelu. Sedm osob je nadále hospitalizováno v nemocnici v Reykjavíku," informoval.

1.8. PRAHA/REYKJAVÍK - Šest ošetřených osob již v pondělí odletělo do Prahy. Letecký poznávací zájezd pořádala cestovní kancelář Firo-tour. Podle její personální ředitelky Marcely Soukupové nehodu způsobilo protijedoucí vozidlo. Jeden ze zraněných turistů je podle její informace na přístrojích, ostatní mají středně těžká zranění.

Nikdo z Čechů není ohrožen na životě, zdůraznila Soukupová. V zájezdu pokračuje spolu s průvodkyní 12 lidí. Někteří turisté zájezd opustili, ale zůstávají na Islandu, protože jejich příbuzní jsou v nemocnici. V současné době Firo-tour ve spolupráci s velvyslanectvím v Norsku a asistenční službou AXA řeší návrat zbývajících zraněných klientů zpět do ČR.

Na Islandu působí zástupci cestovní kanceláře a asistenční služby České pojišťovny AXA Assistance, kteří v neděli zraněné navštívili. Firo-tour je čtvrtou největší cestovní kanceláří v ČR. Letos čeká prodej 75 tisíc zájezdů v Česku a dalších deset tisíc na Slovensku.
(novinky.cz 31.7.2004) - Šest kilometrů před slovenskou Levočou havaroval v noci na sobotu český autobus. Nehodu nepřežil muž - pravděpodobně slovenské národnosti, padesát lidí bylo zraněno. Linkový spoj směřoval z Košic přes Prahu do Příbrami. Další Čech byl u Levoče těžce zraněn při srážce dvou automobilů.

BRATISLAVA - Podle lékařů Čech utrpěl četné zlomeniny žeber a komplikovanou zlomeninu stehenní kosti. "Navíc je zde podezření z poranění vnitřních orgánů," řekl ČTK lékař Pavol Ščurka.

Dodal, že zraněný muž je hospitalizován na anesteziologicko- resuscitačním oddělení tamní nemocnice, zatímco jeho manželka a dvě dcery, stejně jako spolujezdkyně řidiče ze slovenského auta, utrpěly méně závažná poranění.

Smrt muže z Košic O několik hodin dříve havaroval u Levoče autobus. Z dosud neznámých příčin sjel z vozovky, prorazil svodidla a skončil v příkopu, kde se navíc převrátil. Uvnitř v tu dobu sedělo 62 cestujících.

Při havárii zemřel 55letý muž pravděpodobně z Košic. Když se záchranářům povedlo převrátit autobus na kola, všichni si oddechli, že pod ním nebyla žádná další oběť.

Zraněné cestující převezly sanitky do okolních nemocnic a podle posledních zpráv žádný z nich není v ohrožení života.

Nebezpečný úsek

Sedmnáctiletá Zuzana z Prešova cestovala s příbuznými za strýcem do Prahy a měla štěstí, když z havárie vyvázla bez zranění. "Měla jsem strach o babičku, která cestovala se mnou. Lékaři mi řekli, že má zlomená tři žebra a zůstane tady na chirurgii. Já pojedu zpátky do Prešova," cituje Zuzanu agentura TASR.

Velitel hasičů v Levoči Jozef Lörinc označil úsek silnice asi šest kilometrů před městem za zvlášť nebezpečný. "Před týdnem se tady převrátil kamión a před měsícem další," dodal. Odmítl možnost, že havárie souvisí s povodněmi na východním Slovensku. "Silnice byla v pořádku a neporušená," zdůraznil.

Rychlý pád

V autobusu společnosti Turismo bylo 62 cestujících, protože se jednalo o dvoupodlažní Neoplan. Asi 50 zraněných odvezli do nemocnic v Levoči, v Popradu a ve Spišské Nové Vsi. "Máme zde několik vážných zranění páteře, otřesy mozku a podobně. Těžce zraněno je šest osob," uvedl pro zpravodajskou televizi TA3 primář levočské nemocnice Pavol Puchír. Cestující z autobusu tvrdili, že vše se seběhlo velmi rychle.

"Najednou jsme sjeli ze silnice a převrátili jsme se. Nic víc si nepamatuji," líčil situaci jeden z cestujících v televizi TA3. Podle druhého řidiče autobusu vyjel proti nim v zatáčce kamión.

"Kolega strhl volant a už to bylo," dodal. Oficiálně ještě příčinu nehody neoznámili. Policie však potvrdila, že řidič autobusu nebyl pod vlivem alkoholu
(čtk)- Na dálnici mezi belgickou Lovaní a německými Cáchami došlo 26.7.2004 k nehodě českého linkového autobusu společnosti Kingscourt Express s kamionem. O život přišel český řidič, 12 osob bylo zraněno a hospitalizováno, zbylí cestující byli dopraveni do České republiky.

Večerník Praha 28.7.2004 - Praha - Proč český autobus firmy Kingscourt Express v úterý ráno havaroval v Belgii? Kdo může za to, že na přehledném úseku dálnice mezi Lovaní a německými Cáchami zezadu naboural do polského kamionu a přitom zahynul? To jsou otázky, na které od včerejška hledá odpověď belgická prokuratura. Tamní obdobě českého státního zastupitelství předala případ policie. Ta už krátce po nehodě předběžně označila za viníka českého řidiče Miroslava R. z Čáslavi. Ten jel prý příliš rychle, pozdě zpozoroval kamion a narazil do něj rychlostí 65-70 kilometrů za hodinu.

Svědci nehody, které včera oslovil VP, však závěry belgické policie zpochybňují. "Řidič jel bezvadně. Na dálnici ale byla tma a ten kamion nebyl vůbec vidět. Parkoval asi v odstavném pruhu a polovina ho přesahovala do silnice. A právě to se nám stalo osudným. Řidič ho totiž zpozoroval na poslední chvíli a už se nestačil vyhnout," tvrdil jeden z pasažérů David Hájek .

Jeho kolega, který se představil jen jako Jiří, si zase všiml, že uk amionu nebyl umístěn výstražný trojúhelník. "Stál tam jen tak. Bez světel, bez výstrahy. Nevím, co ten Polák dělal," uvedl.

Znalec kroutí hlavou.
Nad předběžnými závěry belgické policie se pozastavil i český soudní znalec v oboru dopravních nehod Petr Pospíšil. "Z pár fotek nemohu viníka jednoznačně určit. Na druhou stranu bych byl bez důkladného vyšetření nehody ohledně viny našeho šoféra opatrnější,"sdělil Pospíšil.

Podle české konzulky v Bruselu Alexandry Krusové zůstává v nemocnicích 11 zraněných Čechů. Všichni jsou už ale mimo ohrožení života. Jeden zraněný dnes ráno dorazil do Prahy.


Deníky Bohemia 28.7.2004 - "Mezinárodní dopravně bezpečnostní akce Tispol se konala celý den 27.7.2004," sdělila Lucie Uhlířová z policejního prezidia. Mezinárodní organizaci Tispol založily podle Uhlířové v roce 2000 evropské sbory dopravní policie. Organizace vydává každým rokem kalendář akcí, které jsou zaměřeny na mezinárodní autobusovou a nákladní dopravu a na kontroly alkoholu.

Tispol sdružuje 14 evropských zemí, mezi členy organizace patří například Velká Británie, Irsko, Nizozemsko, Finsko, Slovinsko, Švýcarsko, Německo, Španělsko, Itálie, Francie, Belgie a Norsko. Česká republika je přidruženým členem. Centrem organizace je Londýn.

Podle policie se letos uskuteční asi dvacet celostátních a osm mezinárodních dopravně-bezpečnostních akcí, při nichž se policie zaměří na dodržování pravidel silničního provozu, alkohol za volantem a na technický stav vozidel. Zajímat se budou také o přepravu nebezpečných nákladů a o dodržování předepsaných přestávek pro řidiče autobusů a nákladních aut.

Naposledy se celostátní akce uskutečnila před dvěma týdny. Policisté během pěti dnů zkontrolovali přes 174 000 vozidel.

(edi)